Vstupte! k reality show Odhalení

13. leden 2006

Ve Vstupte! v pondělí 16. ledna jsme vám připomněli nejzajímavější okamžiky z průběhu naší trochu jiné reality show Odhalení - očima Marka Ždánského, vrchního ošetřovatele goril v pražské ZOO a zoologa, odborného garanta projektu Odhalení RNDr. Martina Smrčka.

Životní příběh vrchního ošetřovatele goril v pražské ZOO Marka Ždánského je důkazem, že cesty, jakými se dostane člověk do zoologické zahrady, jsou skutečně různé. Při výběru vysoké školy si Marek Ždánský přečetl inzerát v novinách: Pražská zoo hledá ošetřovatele. Stačil jeden telefon a informace "musíte nastoupit hned" a 13. prosince před 13 lety nastoupil jako ošetřovatel k lidoopům.

Od první chvíle v pražské zoo bojoval Marek Ždánský za zbourání starého pavilonu opic, který dnes nazývá s nadsázkou kriminálem. Stál u zrodu nového pavilonu a podařilo se mu také do skupiny goril začlenit samce Ponga, který při povodních tragicky uhynul. A to byl okamžik, kdy sám sobě slíbil, že ze zoo neodejde, dokud se zde nenarodí gorilí mládě. Sen se naplnil 13. prosince 2004, kdy se narodila Moja. Třináctka je Markovo šťastné číslo.

Moja

RNDr. Martin Smrček získal lásku ke zvířatům již v dětství, kdy veškerý volný čas trávil s bratrem v přírodě. Před maturitou na gymnáziu se rozhodoval mezi studiem architektury a zoologie. Studium biologie podpořil otec - amatérský botanik -, a tak nastoupil současně se svým bratrem na Přírodovědeckou fakultu UK. Jako vášnivý ornitolog se věnoval výzkumu vodních ptáků. Ptáci jsou jeho největším koníčkem dodnes. Vydává se za nimi pravidelně do přírody, je aktivní kroužkovatel. Doma pečuje o více než stovku papoušků. Mimo to se věnuje fotografování přírody, krajiny i lidí.

Od roku 1990, kdy RNDr. Martin Smrček ukončil aspiranturu, se věnuje popularizaci přírodních věd a hlavně zvířat a jejich ochrany. Pracoval jako redaktor a posléze šéfredaktor populárního časopisu ABC, od roku 2001 jako šéfredaktor měsíčníku o domácích i divokých zvířatech Náš miláček. Od listopadu 2005 pracuje jako redaktor Českého rozhlasu Online.

O zvířatech (a nejen o nich) napsal stovky příspěvků do mnoha médií. Je autorem a spoluautorem více než deseti knih o zvířatech, které většinou doprovází vlastními fotografiemi (například: Začínáme se zvířaty, Život ve vodě, Život bez vody, Kapesní atlas psů, Kapesní atlas ptáků...). Fotografie Martina Smrčka najdete i v mnoha knihách dalších autorů.

Záznam celého pořadu najdete v rubrice AUDIO.

Spustit audio