Vše o gorilách - originální zábavná a vzdělávací publikace

5. červen 2009

Chcete lépe porozumět gorilám a najít odpovědi na mnohé otázky, které se jich týkají? Chcete vědět, co můžete udělat pro jejich ochranu? Pokud ano, pomoci vám může nová unikátní publikace.

Úmluva o migrujících druzích volně žijících zvířat (CMS), známá jako Bonnská úmluva, Partnerství UNEP/UNESCO pro přežití velkých lidoopů (GRASP) a Světová asociace zoo a akvárií (WAZA) spojily své síly a vyhlásily rok 2009 Rokem gorily. To pro příznivce Odhalení ale není novinkou, vždyť náš projekt se stal partnerem této kampaně. Nový počin představuje vzdělávací manuál a zábavná publikace v jednom, který vznikl v rámci Roku gorily. Nese název Vše o gorilách a na jeho vytvoření se podíleli zoologové ze tří světových zoo. Jedinečný materiál má sloužit všem pracovníkům, kteří se podílejí na environmentálním vzdělávání, výchově a osvětě. Bude cennou pomůckou pro pedagogy i pracovníky zahrad, nakonec můžete se do něj začíst i s dětmi doma, uvidíte, že obohatí i vás dospělé. Nemusíte mít obavy, nejedná se o žádnou školometskou příručku z přírodopisného kabinetu.

Materiál má jednoznačný cíl - zvýšit povědomí veřejnosti o gorilách, o vlivu lidské činnosti na jejich přirozené životní prostředí, tropický deštný les, a o vážných hrozbách, kterým všechny čtyři gorilí poddruhy musejí v současnosti čelit. Vždyť jak říká motto:"Lze chránit jen to, co známe". Co je na publikaci nejcennější - kromě toho, že informuje o gorilách, jejich důležité roli v přírodě i o jejich způsobu života, ukazuje vazby, příbuznost a propojenost lidské společnosti s primáty a seznamuje nás s možnosti, jak každý z nás může přispět na jejich ochranu.
Materiál nechala pro českou veřejnost přeložit Zoologická zahrada ve Dvoře Králové.

Zde si můžete publikaci Vše o gorilách nejen prohlédnout, ale také stáhnout pro vlastní účely.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení