Vědci poprvé pozorovali porod gorily ve volné přírodě

6. březen 2008

Je tomu už rok, co se naše webové stránky plnily informacemi o blížících se porodech samic Kamby a Kijivu. Na emoce, které sledování prvních okamžiků života druhého gorilího mláděte vyvolalo, mnozí z nás jen tak nezapomenou. A co teprve na úlevu, která se dostavila po úspěšném narození Tatu. Podobné pocity nedávno prožívali zaměstnanci habituačního programu ve střední Africe. Stali se totiž svědky ojedinělého porodu gorilího mláděte. Bez přítomnosti kamer, živě, přímo ve volné přírodě.

Jen zřídkakdy mají vědci možnost shlédnout tak výjimečný okamžik v životě gorilí tlupy, jako je narození nového mláděte. Toto štěstí měli koncem minulého roku ochranáři tzv. Dzanga-Sangha habituačního programu pro primáty, který probíhá v národním parku Dzanga-Ndoki ve Středoafrické republice. O dalšího člena rodiny se tam rozrostla skupina goril pod vedením stříbrohřbetého samce Makumby.

Podle internetových stránek Světového fondu na ochranu přírody (WWF) porodila gorilí samice Malui své mládě ve stromovém hnízdě. Samec Makumba, otec mláděte, se prý mezitím krmil opodál. Poté, co Malui ukousla mláděti pupeční šňůru, slezla ze stromu na zem. Vytvořila si další tři hnízda, kam se uložila k odpočinku. V tu chvíli se k ní přiblížilo jedno z jejích starších mláďat, které začalo svého sourozence okukovat. Během chvíle se u nového člena rodiny vystřídala takřka celá skupina.

Pracovníci výzkumného týmu pojmenovali narozené mládě Mowane, což v místním jazyce bantu znamená "dar od Boha". Darem od matky byl podle zprávy WWF unikátní tvar nosu. "Véčkové" nozdry s výraznou linkou v horní části zdědil Mowane stejně jako všichni ostatní potomci samice Malui.

V prvních měsících se matka a mládě zdržovaly poblíž samce Makumby, který bral svou roli ochranitele velmi zodpovědně. Jako správný vůdčí samec neustále dohlížel na bezpečí své rodiny. Mládě Mowane den ode dne sílilo a postupně se z mámina bříška přesunulo na její hřbet, odkud si už samostatně prohlíželo svět. O pár týdnů později se už drželo nejčastěji máminy paže, chvilkami se prý vyskytovalo i po mámině boku.

Všechny tyto poznatky získali ochranáři jen díky tomu, že gorilí skupina samce Makumby je zvyklá na přítomnost lidí. Spadá do habituačního programu pro primáty s názvem Dzanga-Sangha (Dzanga-Sangha Primate Habituation Programme). Ten vznikl díky finanční podpoře WWF už v roce 1997. Klade za cíl postupně aklimatizovat gorily nížinné na kontakt s lidmi, a to jak pro účely turismu, tak i pro vědecké účely. Pracovníci programu věří, že se díky habituaci zvýší ekonomická úroveň oblasti Dzanga-Sangha. Rozvinutý ekoturismus zajistí příjmy pro místní obyvatele a díky finančním prostředkům umožní zlepšit ochranu goril.

Primate Habituation Programme je součástí většího ekoturistického projektu v chráněné oblasti Dzanga-Sangha a je spravován ve spolupráci s vládou Středoafrické republiky, WWF a německými nevládními organizacemi.

autor: Jana Jirátová
Spustit audio
Projekt Odhalení