Vaše postřehy: "Jak vypadá zákulisí?"

13. listopad 2007

Když se rozhodnete chovat a vystavovat zvířata, musíte pro ně vytvořit odpovídající podmínky. Nejdůležitější je, aby se cítila dobře tam, kde budou trávit nejvíce času - tedy ve vnitřní i vnější expozici (tzv. výběhu). Protože zvířata nejenom ukazujete návštěvníkům zoo, musíte mít i možnost je oddělit, potřebujete tudíž neexpoziční prostory. V pavilonu goril se jim říká herny a na interaktivním plánku pavilonu na stránkách Odhalení je najdete pod názvy "velká jídelna" a "jídelna s trucovnou".

V každé herně je i takzvaný separátní box. A právě ten je nejdůležitější součástí herny ve chvíli, kdy potřebujete zvíře uspat či jinak ošetřit. V případě velké herny gorily separátním boxem procházejí při každém přepouštění mezi halou a hernou. Proto se zvířata tohoto boxu nebojí, a tak se zpravidla brzy podaří do něj požadované zvíře oddělit. Aby ostatní členové tlupy nebyli stresováni pohledem na uspaného ošetřovaného kolegu, je možné zvíře z tohoto boxu přetáhnout do přípravny a potřebné úkony provést mimo dohled ostatních zvířat. Separátní box v malé herně slouží k transportu zvířat. Dveře z něj vedou přímo do obslužné chodby, ke kterým se v případě potřeby přistaví přepravní bedna.

Separátní box

Slouží herny jen během takovýchto mimořádných situací? Pravidelní návštěvníci webových stránek Odhalení o tom vědí své. Gorily ve skutečnosti chodí do heren dvakrát (někdy i vícekrát) denně. Proč? Na to jsem se ptal jejich ošetřovatele Marka Ždánského: "Především tu gorily krmíme přímo z ruky. Každé zvíře má své dveře, ve kterých dostává svojí denní dávku ovoce a dalších potravin bohatých na vitamíny, minerály a další živiny. Máme tak dokonalý přehled o dietě jednotlivých zvířat." Gorily tráví naprostou většinu dne krmením, a to i v době, kdy jsou v expozicích. Je to proto, že denní dávka krmení musí mít jednak určitou energetickou hodnotu, nutnou k udržení veškerých životních pochodů (obnova tkání, krve atd.), růstu, produkce mléka atd., ale také musí mít objem odpovídající obsahu trávícího ústrojí. Během pobytu v expozici gorily dostávají jen velmi málo energeticky bohatých potravin, a to ještě většinou pokrájených na velmi malé kousky, rozházené po ubikaci, nebo dokonce různě poschovávané. Zbytek pak tvoří takzvaná objemová krmiva, která zvíře zasytí, ale po stránce energetické jsou nepodstatná.

Richardova rozhledna

V době, kdy vnitřní expozice procházela rekonstrukcí, trávila zvířata v hernách naprostou většinu času. Do výběhu mohla za hezkého počasí chodit přímo z velké herny. "Ale co když je zde zvíře oddělené například kvůli karanténě či neshodám ve skupině? Dostane se na sluníčko?", ptám se Marka. "Ano, k velké i malé herně patří výběhy. Velikostí ani vybavením samozřejmě nedosahují kvalit hlavního výběhu, ale pro tyto výjimečné případy jsou dostačující. Navíc jsou mimo dohled z návštěvnických prostor, takže oddělené zvíře tu má potřebný klid."

Venkovní výběh v zadní části pavilonu

Opouštím pavilon s příjemným pocitem, že prostory, které bychom ještě nedávno považovali za skvělou expozici pro gorily, jsou už dnes pouze zákulisím. A lidoopi si tento komfort bezpochyby zaslouží - však se nám svým přirozeným chováním za tuto péči bohatě odvděčují.

autor: Jiří Bukovský
Spustit audio
Projekt Odhalení