Vánoční stromek pro gorilí rodinu

21. prosinec 2007

Důmyslný pomerančový hlavolam se stal trvalou rekvizitou v gorilím pavilonu v pražské zoo, sladké plody v jeho útrobách stále lákají, ale už to přece jen není úplná novinka. Proto ošetřovatelé pro své svěřence ve čtvrtek přichystali zbrusu nové překvapení - ozdobený živý stromek a pod ním "dárky". Prostě Vánoce zaklepaly na dveře...

Když po ranním úklidu gorilí rodinka vstoupila do pavilonu, Richard oba labyrinty s pomeranči jen zkušeně obhlédl, zato při pohledu na malý smrček, ověšený papírovými konfetami a slaměnými ozdobami, rychle zbystřil a šel vše důkladně prozkoumat. Richardova zájmu o nový objekt chytře využily Shinda a Kijivu a z dřevěných bedniček během pár minut vydolovaly vytoužené pomeranče, trocha pomerančové šťávy zbyla i na malou Moju.

Píšou tam "Vyrobeno v Číně", Mojo

Vůdce gorilí tlupy mezitím opanoval prostor kolem smrčku, pečlivě osahal a očichal nadílku pod ním a dal se do konzumace: pod voňavým jehličím byl rozsypaný řapíkatý celer spolu s vitamínovým granulátem, objevilo se i rajské jablíčko. Gorilí dámy jeho hostinu pozorovaly zvídavě zpovzdálí, chuť by byla, ale neodvážily se Richarda rušit. Ten zatím začal opatrně svými mohutnými prackami "rozbalovat" prázdné krabice zabalené do svátečního papíru a prozkoumával pohozené dřevěné hračky. Všetečná Moja v jednu chvíli pohotově ukořistila pohozený balicí papír, vyšplhala s ním na kmen a jakoby "oblečená" předváděla navštěvníkům tanečky.

Netiká to?

Ale hlavní bod programu měl teprve přijít - asi po 20 minutách se Richard vánočního pohoštění nabažil a pár metrů se vzdálil. Toho hbitě využila Kijivu a chňapla po smrčku, vyndala ho z proutěného koše a začala ohryzávat kůru. Když to viděl Richard, pomalým rozvážným krokem se vydal zjednat pořádek, ale Kijivu byla duchapřítomnější: spolu s úlovkem i s Tatu, zavěšeným na břiše, bleskurychle vyšplhala po kládě nahoru, na nejvyšší místo pavilonu. Moja a Shinda ji spiklenecky následovaly.

Příště dostane Moja dárky v novinách a může si číst

A tak přihlížející sledovali komickou scénu: tři chytré gorilí holky vyzrály na svého pána, nahoře si pochutnávají na stromku a on jim zespodu jen rozzlobeně spílá. Chvíli si zdálo, že Richard se za nimi po kládě přece jen vydá, ale nakonec se rozhodl, že se nebude zbytečně ztrapňovat, a klidně se vrátil k rozbaleným krabicím.

Podle ošetřovatele Marka Ždánského tohle samozřejmě nebyla poslední vánoční nadílka, ta pravá (s dalšími pomeranči, a třeba i jablíčky) přijde na Štědrý den opět před půl desátou dopoledne - tak se nezapomeňte podívat!

Spustit audio
Projekt Odhalení