V Schönbrunnu se narodil malý mravenečník

19. červenec 2004

Po těžkém porodu se ve vídeňské zoologické zahradě Schönbrunn narodilo mládě mravenečníka velkého. Malý mravenečník váží dva kilogramy a je zdravý. Přestože porod trval neobvykle dlouho, dokázala matka po dvou hodinách vzít své mládě do náručí bez lidské pomoci.

Mravenečníci (Myrmecophagidae) patří spolu s pásovci a lenochody do skupiny chudozubých savců. Z nich mravenečníci jsou zcela bezzubí. Vyvinuli se v Jižní Americe, kam jejich nejstarší předkové doputovali na začátku třetihor (před asi 65 miliony let) ze Severní Ameriky. Dnes jejich rozšíření sahá od jižního Mexika po Paraguay.

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) měří od špičky tlamy až ke konci ocasu 160 až 210 cm a dosahuje hmotnosti od 30 do 35 kg, přičemž samci jsou většinou větší než samičky. Postupně se zužující hlava přechází u mravenečníků v nápadně dlouhý, rourovitý pysk. Jeho tenké dlouhé čelisti jsou zcela bezzubé a ponechávají jen malý, asi centimetrový otvor pro vystrčení tenkého špičatého jazyka, který je pokryt lepivým slizem a dosahuje délky asi jednoho metru. Jazyk mravenečníků je velice pohyblivý, během minuty může být vystrčen a znovu zatáhnut až 160krát. Jejich tělo je všude hustě pokryto drsnými chlupy, které na ocase mají délku až 40 cm. Ocas mravenečníků tak připomíná jakýsi obrovský chochol.

Mládě mravenečníka velkého se v schönnbrunské ZOO narodilo 5. července

Výborně vyvinutý čich i sluch usnadňuje mravenečníkům hledání potravy. Jejich čenich zvětří veškerý v zemi lezoucí hmyz a jazykem, který se dostane do každé skulinky, ho chytnou. Hlavní potravu mravenečníků tvoří mravenci a termiti, jejichž stavby zvíře svými předními tlapami s velkými drápy rozerve a pak na lepivý jazyk pochytá hemžící se tvory (denně až 30 000 jednotlivých mravenců či termitů). Vedle mravenců a termitů požírá také měkký hmyz, hmyzí larvy, červy, a dokonce také bobule.

Samička nosí plod kolem 190 dní. Jediné mládě se rodí už plně vyvinuté, vyleze matce okamžitě na záda. Samice se pokládá na záda, nechává své mládě sát a olizuje ho přitom do čista. I když mláďata začínají už po měsíci v nouzi utíkat, nosí je matka ještě celý rok, než se začnou živit sama.

Matka právě narozeného mravenečníka ve Vídni se o velkou senzaci postarala už před čtyřmi lety, kdy přivedla na svět dvojčata. Ve srovnání s letoškem šlo tehdy v roce 2000 o jednoduchý porod, protože dvojčata byla o mnoho menší.

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu