V noci klesá aktivita Kamby

21. únor 2007

V nočních hodinách se Kamba v posledních dnech pohybuje mnohem méně než minulé týdny. Někdy se nezvedne celé hodiny. Například včera od 1. do 5. hodiny ranní, kdy jsem ji sledoval, se jen dvakrát otočila na druhý bok. A tuto pasivitu mi potvrdili i kolegové z předchozích služeb.

Přitom ještě před týdnem vždy alespoň jednou za dvě hodiny vstala, odešla na kmeny, kde něco jedla, nebo se šla napít. Zklidnění je překvapivé, protože by se spíš dalo čekat, že s blížícím se termínem porodu se bude zvyšovat nervozita a Kamba bude mnohem více putovat pavilonem a hledat si vhodné místo.

Co se nezměnilo, je Kambina averze vůči ostatním gorilám včetně Richarda. Jakmile se k ní některé dospělé zvíře přiblíží, okamžitě odchází. Někdy se chová jako štvanec, který marně hledá klid a skryté místečko. Právě to je nesmírně náročné pro službu, která ji sleduje dálkově ovládanou kamerou. Neztratit Kambu z obrazu znamená plné soustředění bez možnosti si od počítače odskočit.

Jen s Mojou bývá Kamba někdy v kontaktu, i když ji spíše ve své blízkosti trpí, než že by si s ní hrála. Moja se snaží Kambu vyprovokovat k nějaké aktivitě, ale je to marné. Naprosto výjimečně ji samice vezme na záda, ale po chvilce zase odloží.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení