V kamerunském Batibo byly nalezeny gorilí lebky

30. červenec 2008

Tým vědců z Nadace na ochranu prostředí a místního rozvoje ERUDEF (Environment and Rural Development Foundation) nedávno objevil 8 gorilích lebek v severozápadní provincii Kamerunu v městečku Batibo.

Skupina ochranářů, vedená prezidentem nadace Louisem Nkembi, nalezla lebky během vzdělávací výpravy, kterou podnikla do koridoru lesa Bechati-Mone, nedaleko vesnice Besom. Kosti byly uschovány v obydlích pytláků. Sedm lebek ochranáři objevili v domku jednoho z bývalých vůdců skupiny lovců, Simona Njecka. Další pak v domě pozdějšího lídra pytláků Petera Ayonga. V obou případech šlo pravděpodobně o "památeční trofeje" z lovu.

Pytláctví je v Africe jedním ze zásadních problémů, který nebyl po dlouhá léta ani legislativně ošetřen. Dnes už v Kamerunu existují zvláštní zákony a pravidla pro lov divoké zvěře, za jejichž porušení čekají pytláky nemalé postihy. Jak potvrdili ochranáři ERUDEF deníku The Post, od těch dob, co se ustanovily zákony na ochranu lesa a divočiny, masový lov goril částečně ustal. Přesto případy vyvražďování divokých zvířat zcela nevymizely. Místní lidé se údajně ospravedlňují, že zabíjejí gorily z toho důvodu, aby ochránili své plantáže, které jim zvěř ničí.

Různé ochranářské organizace se proto snaží obyvatele Afriky vzdělávat, nabízet jim různé alternativy k lovu a nebo je dokonce zapojovat do výzkumných prací. A že jich je zapotřebí poměrně dost! Vždyť gorilí populace nejsou na všech místech ani kompletně zmapovány.

Podle vyjádření prezidenta nadace Louise Nkembi uspořádá ERUDEF intenzivní výzkum gorilí populace hned v několika oblastech. Jeho cílem bude monitorovat počet a velikost gorilích skupin a zapojit se do jejich dlouhodobější ochrany.

autor: Jana Jirátová
Spustit audio
Projekt Odhalení