Úspěch projektu Odhalení na Moskevském knižním festivalu

17. červen 2008

V moskevském areálu Domu umělců (Centralnyj dom chudožnika) se ve dnech 11.-15. června 2008 konal Mezinárodní knižní festival. Na rozdíl od komerčně zaměřených knižních veletrhů má tato akce už tradičně ryze kulturní, neprodejní charakter.

Zúčastněné země zde mohou představit konkrétní projekty s mnoha doprovodnými programy, ukázky knižních novinek, nejúspěšnější tituly apod. Knižní svátek doprovázela také bohatá kulturní náplň, z českých umělců se tu představil Václav Koubek se svojí harmonikou a saxofonista Jaroslav Jeřábek. Projektu Odhalení se dostalo té výsady, že mohl na festivalu Českou republiku také zastupovat. Dalším českým reprezentantem bylo nakladatelství Meander, které připravilo dětský program ke své knize Legenda o Golemovi. Za pozvání, financování výloh a pomoc při organizaci akce velmi děkujeme Českému centru v Moskvě, zvláště pak jeho ředitelce Vlastě Smolákové.

Prezentace našeho projektu proběhla ve čtvrtek 12. června 2008. Celé odpoledne probíhala soutěž Po stopách gorilí tlupy, kterou znají naši příznivci již ze Světa knihy, knižního veletrhu v Praze. Děti všech věkových kategorií a dokonce i dospělí se mohli zapojit do hledání hracích karet s podobiznami pražských goril. Cílem soutěže bylo posbírat celkem 6 hracích karet. Každá kartička měla svůj kód, který soutěžící museli přepsat do soutěžního lístku. Po vyplnění adresy a odevzdání lístku do slosovacího boxu u stanu Českého rozhlasu nastalo už jen netrpělivé čekání na vyhlášení vítězů. Šťastlivci se mohli těšit na krásné ceny s logem Odhalení - DVD, knížky, CD, trička a další hodnotné dárky. Soutěž organizovala Jana Jirátová, redaktorka ČRo Leonardo, a byla velmi překvapená, jak obrovský byl o program zájem mezi návštěvníky.

Pozvání na odpolední program

Hlavní program byl připraven od 17 hodin ve stanu Bachčisaraj. Miroslav Bobek, ředitel ČRo Leonardo a ČRo Online, představil dětem videa o gorilách, seznamoval je se zajímavostmi ze života goril a také vyprávěl gorilí pohádky a příhody z pražského pavilonu. Překvapující byla spontánnost ruských dětí, i to, jak přesně si po hodinovém programu pamatovaly všechny údaje o pražské gorilí tlupě. Bez problémů si věděly rady se všemi kvízovými otázkami a za správné odpovědi si tak zasloužily drobné gorilí dárky.

Miroslav Bobek moderuje hlavní odpolední program

Rádi bychom, aby naše spolupráce započatá s Českým centrem pokračovala a ruské veřejnosti se projekt Odhalení mohl představit ještě podrobněji. Ostatně, že má ruská veřejnost ohromný zájem o zvířata, se dalo poznat i z naší pozdější prohlídky moskevské zoologické zahrady, která doslova praskala ve švech, jak byla přeplněná návštěvníky. Možná i proto Odhalení tak výrazně oslovilo moskevské publikum.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení