Twiggs

16. listopad 2009

Twiggs se narodila ve volné přírodě kdesi v Kamerunu okolo roku 1997. Jako mládě byla spolu s další gorilí samičkou Brighter propašována do Nigérie, kde měla být prodána na místním trhu domácích mazlíčků.

Na trhu si jich všiml jeden libanonský podnikatel. Bylo mu gorilek líto a rozhodl se je koupit. Několikrát se neúspěšně pokoušel pro ně najít nový domov. O Twiggs a Brighter se ale staral, dobře je krmil a pečoval o jejich zdraví.

V roce 2002 nigerijská vláda obě zvířata zabavila, neměla však pro ně vhodné zařízení. Naštěstí se ředitelům nadace Pandrillus Peteru Jenkinsovi a Lize Gadsby podařilo přesvědčit státní úředníky, aby gorily poslali zpět do Kamerunu. Tak se Twiggs s Brighter nakonec 25. května 2003 ocitly v centru ochrany přírody v Limbe.

Dnes žije Twiggs v naší velké gorilí tlupě. Je snadno k poznání, protože má ochrnutou pravou paži - měla ji už takovou při příjezdu do Limbe. Bývalý majitel tvrdil, že ruka zchromla z ničeho nic přes noc v době, když byla Twiggs u něj. Přestože má nepoužitelnou končetinu, je Twiggs velmi pohyblivá a lehce běhá po výběhu a šplhá na vysoké stromy.

Twiggs

Twiggs má v tlupě nízké postavení, ale některé z ostatních goril se jí velmi bojí, protože po nich hází kamení. Klidně sedí a z ničeho nic mrští kámen po gorile sedící vedle. Ostatní si proto nechtějí sedat blízko ní. Ale většinu času je milá a přátelská.

Sofie Meilvang je asistentkou Simone de Vries, manažerky kamerunské záchranné stanice Limbe Wildlife Centre (LWC). Projekt Odhalení se snaží finančně podporovat činnost LWC, nejen proto, že pečuje o gorily, které byly pytláky připraveny o rodinu nebo jsou jinak handicapovány, ale také proto, že se zaměřuje na vzdělávaní a ekologickou osvětu dětí i dospělých.
autor: Sofie Meilvang
Spustit audio