Teorie spiknutí jako součást soudobého antisemitismu

4. květen 2014

V našich předchozích dvou vysíláních jsme přinesli zamyšlení dr. Věry Tydlitátové ze Západočeské univerzity v Plzni nad některými aspekty soudobého antisemitismu. Dr. Tydlitátová tomuto tématu věnovala celou knihu, která letos vyšla pod názvem „E-antisemitismus“ s podtitulem „Projevy antisemitismu na českém internetu“. Ve svém třetím příspěvku pro naše vysílání si všímá dalšího fenoménu z rejstříku antisemitů - teorie spiknutí.

Zjednodušení složitých existenciálních otázek na archetypální boj dobra se zlem pomáhá mnoha zmateným lidem žít v iluzi, že konečně porozuměli nepřátelskému a komplikovanému světu, že našli univerzální klíč k pochopení svých osudů. Tak i v diskusích na internetu pod konspiračními teoriemi a antisemitskými články čteme radostné výroky, že „konečně všechno do sebe zapadá“, „konečně všechno dává smysl“, „teď už chápu, co se tady děje“ a podobně.

Konspirační teorie jsou bohatě strukturovaným jevem, v němž nalezneme infantilní fantazie, vědecko-fantastické vize, paranoické projevy, mediální žerty, ale i cílené a politicky využívané konstrukty. Vstup do iracionálního světa mýtů a do zdánlivě dokonale logického vysvětlení života může na individuální rovině přinášet útěchu. V jiné perspektivě avšak produkuje i nenávist k metafyzickému „nepříteli“, paranoické bludy a vede ke ztrátě kontaktu s realitou.

Předmětem konspiračních teorií jsou vedle Židů i zednáři, rosenkruciáni, jezuité, skupina Bilderberg, Spojené státy, tajné služby – především CIA a Mosad - někdy dokonce mimozemšťané.

Teorie spiknutí zahrnující do svých obvinění Židy či sionisty se hojně vyskytují v celém světě například v podobě tzv. alternativních výkladů všech významnějších světových událostí. Ostatně již tradiční pamflet „Protokoly siónských mudrců“ z počátku 20. století je produktem konspirační teorie. Objevují se různé informace o tajných židovských komplotech nebo o nebezpečí Chemtrails. Židovští manipulátoři tak mají údajně pomocí letadel rozprašovat toxické látky, aby zredukovali nežidovskou populaci. Existují však i autentické české varianty teorií spiknutí, které tvrdí, že za dějinnými zvraty i za hospodářskými, politickými či morálními problémy v naší zemi vždy stojí záměrné a cílené působení Židů, sionistů, zednářů či iluminátů, kteří chtějí vytvořit tzv. Nový světový řád pod svou nadvládou.

V českém prostoru se již brzy po listopadu 1989 objevila antisemitská „Analýza 17. listopadu“ od Miroslava Dolejšího. Do spiknutí jsou údajně zapojeni i politici, podnikatelé, vědci a umělci, jejichž židovský původ antisemité senzačně odhalují. Na českém internetu jsou vydávány různé „seznamy Židů“ a „seznamy pravdoláskařů“. Židovské spiknutí mělo ovlivnit i volbu prezidenta, nebo výstavbu Kaplického knihovny. Konzervativní křesťanské weby odmítající II. vatikánský koncil tvrdí, že Židé usilují o zničení církve, nebo že organizují příchod muslimů na starý kontinent s cílem rozvrátit bílou křesťanskou Evropu. Jiné teorie spiknutí zase tvrdí, že Židé ovládají veškerá média a manipulují veřejné mínění tak, aby se lidé podřizovali jejich zájmům.

Konspirační teorie navzdory své žlučovitosti představují fascinující materiál. Máloco tak názorně odhaluje iracionalitu, ale i infantilnost antisemitismu.

autor: Věra Tydlitátová
Spustit audio