Tak kdy to bude, Kambo?

23. září 2010

Pojďme se znovu podívat, co je v pavilonu nového. Situace je už delší čas ustálená. Kamba přijala své místo na samém dnu rodinné hierarchie. Do pavilonu vchází vždy poslední a poslední taká zachází do ložnic. Jako kdyby si uvědomovala, že přijetí podřízeného postavení jí zaručuje klid od ostatních členů rodiny. A klid potřebuje před porodem ze všeho nejvíc.

I Moja, pro kterou byla Kamba ještě před Vánoci nejoblíbenější tetou, vždy připravenou k nejrůznějším rošťárnám, se teď musí zabavit sama. A že to jsou někdy opravdu nebezpečné hry.

Zřejmě nebylo natočeno mnoho gorilích porodů - alespoň jsme se nedopátrali žádného existujícího záznamu. Proto se střídáme již skoro celý měsíc u ovladače dálkově řízené kamery a snažíme se nespustit Kambu z očí ani ve dne, ani v noci. A přitom nevíme, jak dlouho to ještě všechno potrvá. Dny, týden, nebo snad déle?

Což o to, ve dne je to ještě jakž takž zábavné, ale horší jsou čtyřhodinové noční směny. Přemáhat spánek a pozorovat každý pohyb spící a probouzející se Kamby - a přitom netušit, jak se takový blížící porod vlastně pozná!

A lze vůbec blížící se porod včas odhalit? "Není to až tak snadné," říká primatolog Stanislav Lhota, který se pozorování primátů ve volné přírodě věnuje už více než deset let. "U velkých lidoopů, stejně jako dalších primátů, pozorovatel nebo chovatel v zoo nemusí ani den před porodem vidět žádné specifické změny v chování samice či skupiny a je to obvykle velké překvapení, když se následující ráno mládě objeví," říká.

"Důvod může být možná v tom, že porod není pro primáty tak obtížný jako pro lidskou matku. Ale důvod může být i jiný - samice primátů - podobně jako dalších zvířat - může být dopředu evolučně naprogramovaná, aby porod do poslední chvíle tajila před zájmem ostatních zvířat, která by ji v kritických chvílích mohla rušit a znepokojovat," dodává Stanislav Lhota

"V Německu, porodila samice gorily za dvacet minut, v Japonsku podle psaného záznamu rodila čtyři hodiny," dodává Marek Ždánský. "Je to stejně individuální jako u člověka. Důležité bude, aby moc nekrvácela, aby dokázala mláděti překousnout a odstranit pupeční šňůru, a hlavně aby ho začala kojit," dodává Marek.

Spustit audio
Projekt Odhalení