Tadao má společnost

23. listopad 2006

Před rokem byla do pražské zoo převezena ze Zoo Dvůr Králové více než třicetiletá samice Kamba. Přes mnohaleté soužití s tamním samcem Tadaem nikdy neměla potomka, a tak se chovatelé rozhodli vyzkoušet, zda by nepomohlo spojení s mladým pražským samcem Richardem, který se již osvědčil jako otec Moji.

Tento pokus přinesl výsledek a Kamba skutečně po půlroce společného pobytu s Richardem zabřezla. Během dvou měsíců (odhaduje se konec ledna či začátek února) všichni netrpělivě očekávají narození prvního mláděte.

Tadao zůstal ovšem v královédvorské zoo sám, a to není pro gorily, typická skupinová zvířata, nic moc dobrého. To byl také jeden z důvodů, proč se pracovníci zoo rozhodli převézt zpět do Dvora jejich dvě samice, který ještě před šesti lety s Tadaem žily a jsou jeho vrstevnicemi. Druhým důvodem byl zdravotní stav obou samic - v neperspektivní skupině s neplodným samcem nabraly obrovskou nadváhu.

Minouche



Magazín: 55. týden (23.11.2006) - Tadao má společnost

Po převozu do zoo byly samice Minouche a Messy (více si o nich můžete přečíst v příspěvku z 3. 10. 2006) několik dnů v karanténě a poté došlo k jejich spojení s Tadaem. Přestože se znali, setkání se neobešlo bez křiku, šťouchanců a dokonce i několika nepříjemných kousanců. Ale nakonec se vše uklidnilo a dnes už staronová skupina žije svorně pospolu. A obě samice rychle shazují pod dohledem veterinářů a zoologů svou váhu.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení