Světový Den pro hospice

11. říjen 2008

Dnešek už tradičně patří světovému Dni pro hospice. Jeho cílem je připomenout, že smrt a umírání je přirozenou součástí našeho pozemského putování a že je třeba dbát o kvalitu našeho života až do poslední chvíle. K tomu chce přispět také nový hospic Dobrého Pastýře v Čerčanech. O jeho vznik se zasloužilo občanské sdružení Tři a v provozu je teprve necelý měsíc.

Jde o vůbec první hospic ve Středočeském kraji. Přípravy trvaly deset let a zastupitelé na rozdíl od jiných regionů dlouho otáleli. Nakonec přidali dotaci 21 milionů korun, což je zhruba 20 procent investičních výdajů, řekl mi statutární zástupce a náměstek hejtmana Josef Vacek:

"Argumentovali jsme tím, že Středočeský kraj jako jeden z mála krajů v ČR nemá svůj hospic a nemůže poskytnout alternativu umírajícím lidem."

Svěcení kaple 31. 8.2008

Místní samospráva darovala pozemek a Čerčany se dokonce staly členem občanského sdružení Tři, připojuje jeho předsedkyně, lékařka Tereza Dvořáková:

"Vzhledem k tomu, že občanské sdruženi Tři je sdružení třech místních církví, tak jsme chtěli ukázat, že křesťané z různých denominací jsou schopni spolu dělat něco smysluplného. Nechtěli jsme jenom stavět budovu pro liturgické účely, ale chtěli jsme stavět něco, co bude pomáhat lidem a hospic ve Středních Čechách chyběl, tak to pro nás byla velká výzva."

Cílem je, aby mezi hospitalizované pacienty přicházeli i lidé "zvenku", aby se odstraňovaly bariéry mezi umírajícími a zbytkem společnosti. Proto by vedle hospice mělo brzy vyrůst také komunitní centrum s kostelem a škola volného času.

Slavnostní otevření za účasti kardinála Vlka

Doktorka Dvořáková pokračuje:

"Hospicová péče nebo paliativní péče je péče zdravotnická, která neléčí příčinu onemocnění, ale příznaky, které to pokračující onemocnění, většinou nádorové provází. Takže tlumí bolest, zvracení, úzkost aj. Poskytujeme péči lůžkovou od prvního září a od roku 2003 zase za podpory kraje provozujeme mobilní hospicovou službu, jedinou zatím ve Středních Čechách. Bude tam do budoucna paliativní ambulance a stacionář. Ty jednotlivé formy péče se budou prolínat, zaměstnanci se budou točit, takže pacienti nebudou přicházet do kontaktu se stále novými a novými lidmi, ale s těmi, které už třeba znají z jiného druhu péče."

Další hospic pro Středočechy by měl vyrůst ve Vidimi na Mělnicku a kraj by chtěl mít na svém území v budoucnu hospice celkem čtyři, tvrdí náměstek hejtmana Josef Vacek:

"Než jsem se vůbec s touto problematikou seznámil nebo než jsem ji začal v zastupitelstvu prosazovat, tak jsem objel některé hospice s paní doktorkou Dvořákovou, a když jsem viděl klidně a vyrovnaně umírající lidi, tak jsem pochopil, že to je krok dopředu a že tento typ zařízení česká společnost potřebuje."

Dodejme, že Světová zdravotnická organizace - a v souhlasu s ní i české Ministerstvo zdravotnictví - doporučuje, aby na sto tisíc obyvatel bylo k dispozici alespoň pět hospicových lůžek. Ovšem za předpokladu fungující mobilní hospicové péče. A ta u nás zatím velmi chybí.

Novou budovu Hospice Dobrého Pastýře v Čerčanech si můžete u příležitosti Světového dne hospiců prohlédnout právě dnes, a to mezi 10. a 16. hodinou ve skupinkách s průvodcem.

Zároveň dnes můžete od 10 do 16 hodin využít dne otevřených dveří a navštívit knihovnu Pražského domácího hospice Cesta domů, v Bubenečské ulici, která se jako jediná v ČR systematicky věnuje informacím z oblasti hospicové péče a paliativní medicíny a která od ministra kultury získala cenu Knihovna roku 2006.

Můžete si zde v rámci akce " Kytička pro hospic" přijít koupit květinu v originálním květináči - nebo si poslechnout veselé čtení z pohádek Karla Čapka, ale i z nejnovějších odborných publikacích.

autor: Lenka Svobodová
Spustit audio

Více z pořadu