Startovací čára nula

9. listopad 2008

Nedělní Doteky víry začneme gestem starým jako lidstvo samo, gestem, kterého není nikdy dost: totiž - podat pomocnou ruku... A tím pádem - zvýšit kvalitu života a přispět ke komfortnějšímu vnitřnímu pocitu. Pomoci lidem, aby nestáli stranou, aby pořád byli v aktivním proudu života - to je snaha Nadačního fondu manželů Livie a Václava Klausových. Zaměřuje se na děti a dospívající mládež se ztíženými startovacími podmínkami do života, a také na seniory. Právě pro seniory vymysleli projekt, který je zaměřen na ovládání a užívání osobních počítačů, mobilních telefonů a platebních karet. Zájem je obrovský. V roce 2007 byl program realizován v 63 městech, letos už v 97.

Livia Klausová: "Souvisí to hlavně s tím, co jsme se dozvěděli, když jsme se dotazovali, co by senioři nejvíce potřebovali, co jim nejvíc chybí. A odpověď byla jednoznačná: komunikace. Být součást. Být pořád součást aktivního života... Takže z toho vlastně poprvé vznikla myšlenka, že bychom mohli pro ty, kteří neměli šanci seznámit se během svého aktivního života s internetem, mobilem, platební kartou, že bychom mohli něco takového, jako kurs pro seniory začátečníky začít organizovat."

Eva Hůlková: Lidé, kteří projekt počítačové gramotnosti pro seniory organizují, používají termín "startovací čára nula". To značí, že pracují s klienty, kteří nemají elementární ponětí o čemkoliv, co souvisí s počítači. Fond manželů Klausových má smělý cíl - startovací čáru nula vymazat do tří let.

Livia Klausová: "Samozřejmě existuje řada kursů v oblasti informačních technologií, ale žádný z těch kursů není pro úplného začátečníka. Protože ty moderní způsoby komunikace jsou už tak rozšířené, že vlastně nikdo nepředpokládá, že jsou úplní začátečníci, kteří skutečně počítač doma nemají, neviděli ho, nepracovali s ním. Je to asi tak, jako když si vezmete kuchařku, tak samozřejmě každý, kdo už v kuchyni někdy něco vytvořil a vařil, tak ví, jaký je rozdíl mezi tím, když se maso dusí a vaří. Ale můj manžel, když poprvé uviděl kuchařku, tak tento rozdíl prostě neznal, takže on potřeboval napřed vysvětlit základní věci. A my se o totéž snažíme - aby se v našich kursech začínalo opravdu od začátku, aby žádný ze seniorů nemusel mít obavu, že to nebude zvládat."

Eva Hůlková: Tito lidé mají obrovské plus v motivaci. Oni se snaží proniknout do tajů počítačů ne proto, že musejí, jinak by přišli o práci a neuživili rodinu... Oni to dělají proto, že prostě CHTĚJÍ. A zajímavost: osmdesát procent účastníků těchto kurzů tvoří ženy. Zbylých dvacet jsou sice muži, ale často v doprovodu manželek. Pánové, pochlapte se! Až zvládnete počítač a internet, můžete poslouchat naše pořady na internetu, kdykoliv se vám zamane, a hned nám napsat názor. Třeba na adresu doteky@rozhlas.cz Už se na to těším!

autor: ehů
Spustit audio