Starou židovskou rituální lázeň mikve lze navštívit v suterénu Pinkasovy synagogy v Praze

2. listopad 2014

Zájemci o židovskou historii mají možnost navštívit unikátní prostory několik set let staré židovské rituální lázně zvané hebrejsky mikve, která se nachází v suterénu objektu vedle Pinkasovy synagogy v Praze na Starém Městě.

Starobylá pražská mikve byla objevena při archeologickém průzkumu v roce 1968. Podle dochovaného zdiva a nalezené keramiky je pravděpodobné, že pochází nejspíše z počátku 16. století a byla vystavena společně s Pinkasovou synagogou. Je tedy možné, že ji navštěvoval i proslulý Jehuda Liva ben Becalel – legendami opředený rabi Löw.

Mikve v judaismu tradičně slouží k rituálnímu očištění osob, ale též předmětů. Historická židovská rituální lázeň v pražském Židovském Městě představuje její klasickou podobu obdélníkového tvaru s průtokem pramenité vody a hloubkou 130 cm. Původní vchod ze dvora synagogy do předsíně mikve vedl přes 12 dochovaných schodů. Předsíň sloužila zároveň jako prostor, kterým byla místnost s lázní vytápěna. Svědčí o tom stopy po opálení ohněm v místech sousedících s výklenkem a lavicí v lázni.

Archeologický výzkum prokázal, že za dobu užívání lázně došlo v jejích prostorách k mnoha stavebním úpravám, daných především užitným hlediskem. Konstrukce zdí tak byly často vylepšovány starým stavebním materiálem, zazdívaly se otvory a vytvářely dodatečné klenby.

Širší areál lázně pravděpodobně splňoval i sociální funkci: místnosti přiléhající k mikvi poskytovaly přístřeší nemajetným členům obce, a sloužily dokonce jako špitál. Podobnou funkci mohla též splňovat velká klenutá místnost vedle historické mikve.

Při úpravách v 70. letech minulého století byla zesílena nosnost stěn, došlo k doplnění chybějících částí kleneb a dláždění a bylo vybudováno nové točité schodiště, kterým je od loňského roku mikve zpřístupněna návštěvníkům. Komentované prohlídky s průvodcem se konají každý den odpoledne mimo sobot a jiných židovských svátků. První prohlídka začíná ve 13 hodin, další každou následující celou hodinu až do 16 hodin, kdy je připravena poslední z nich. Prostor však není bezbariérový, a návštěvu historické mikve v někdejším pražském Židovském Městě proto nelze doporučit osobám se sníženou pohyblivostí.

Prohlídka židovské rituální lázně ze 16. století v každém případě skýtá nevšední zážitek. Návštěvníci mohou mít navíc dobrý pocit z toho, že vstupným přispěli na péči o další židovské památky. Vstupenky je možno zakoupit v pokladně u Pinkasovy synagogy a v Informačním a rezervačním centru Židovského muzea.

autor: Dita Šnajdrová
Spustit audio