Stálé zastoupení Izraele v sídle NATO v Bruselu, spálení izraelské vlajky v Babim Jaru a ukrývání Židů za války

15. květen 2016

Izrael bude nově mít stálé zastoupení v sídle Severoatlantické aliance v Bruselu. Přestože židovský stát není členem tohoto vojenského uskupení, spolupracuje s ním v řadě oblastí. Stálá mise mohla být otevřena až poté, co své výhrady stáhla Turecká republika.

Skupina mladých lidí v ukrajinském Kyjevě spálila tento týden na Jom ha-šoa – Den památky obětí holocaustu – izraelskou vlajku. Učinili tak u pomníku, který připomíná vyvraždění téměř 38 000 Židů v Babim Jaru v září 1941. Kyjevský starosta Vitalij Kličko čin jednoznačně odsoudil.

Představitelé palestinských organizací se sice ostře vyjadřují proti Izraeli, ale členy svých rodin svěřují do péče izraelských lékařů. V tamních nemocnicích se léčí například dcera a sestra lídra Hamásu Ismaíla Haníji. Léčebné zákroky zde též podstoupili švagr a manželka vůdce Fatahu Mahmúda Abbáse. Nejnověji byl do nemocnice v Tel Avivu přijat na léčení Abbásův bratr, který trpí rakovinou.

Světoznámý šansoniér Charles Aznavour uvedl v nejnovějším rozhovoru, že jeho rodiče ukrývali v Paříži za 2. světové války řadu Arménů, Židů a příslušníků francouzského odboje. Aznavourovi rodiče pocházeli z Arménie, kde během genocidy za 1. světové války přišli o téměř všechny příbuzné.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio