Spory hub jsou rychlé jako střely

16. leden 2009

Vydali jsme se do příliš neprobádaného světa hub. Jak se jejich spory roznášejí? A jak se na jejich jednotlivých druzích podepsal přírodní výběr?

Vědci zkoumali spory více než stovky druhů hub. U některých skupi, jako například u lanýžů, jsou spory roznášeny díky zvířatům, která si pochutnají na dospělé plodnici. Jiné z nich své spory obalí slaďoučkou šťávou a nechají například mravence, aby konali své dílo a roznesli spory dál ve svých zažívacích traktech. U řady druhů hub však dozrávají spory v jakýchsi "pytlíčcích" neboli vřeckách, naplněných tekutinou. Když tato vřecka explodují, jsou spory vypuzeny do okolí překvapivě vysokou rychlostí, více než 1 metr za sekundu. Jejich váha je však nepatrná, a tak je může sebeslabší vánek zachytit a zanést daleko od mateřské plodnice.

Vědci zjistili, že na rozdíl od druhů, které se nerozšiřují pomocí větru, mají spory těchto druhů zcela jedinečný tvar. Z pohledu fyzikálního - součet odporu vzduchu je podobný jako u projektilu střelných zbraní a blíží se tak dokonalosti. Odpor je o pouhé procento vyšší než by byl u zcela ideálního tvaru. A jak vidí přínosy studie samotní její autoři? Podle nich je tento velmi jednoduchý princip podpisem, který na velkém počtu druhů zanechal přírodní výběr. Jeho pochopení je skutečným skokem v našem porozumění této neuvěřitelně různorodé skupině organismů, jakou bezesporu houby jsou. Ukazuje nám, jak organismy manipulují s prostředím a zároveň i to, jak na jeho tlaky odpovídají.

Lanýž černovýtrusý (Tuber melanosporum)
Spustit audio

Více z pořadu