Společnost potřebuje objevit duchovní hodnoty

1. listopad 2008

Tento týden jsme oslavili 90 let naší samostatnosti. Toto kulaté výročí přidalo státnímu svátku 28. října ještě více na lesku. Také upoutalo naše myšlenky k pojmům, jako je vztah k vlasti, láska k vlasti a práce pro vlast. A právě vynikající občanské zásluhy a vynikající výsledky práce ocenil prezident Václav Klaus, když ve Vladislavském sále Pražského hradu vyznamenal téměř tři desítky osobností z různých sfér. Byl mezi nimi i předseda České biskupské konference, olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Eva Hůlková: Na stole v přijímací místnosti u arcibiskupa Jana Graubnera mohou příchozí vidět Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Propůjčuje se za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. V těchto dnech je nositel tohoto druhého nejvyššího státního vyznamenání v centru pozornosti. On sám podotýká:

Jan Graubner: Rád bych v tom viděl, že si někdo všimnul hodnot, které se snažím zastávat a předávat. A že tudíž je to uznání nejen osobě, ale především uznání těch hodnot, které ta osoba nějakým způsobem reprezentuje. Protože i bylo zmíněno, že jsem jedním z představitelů římskokatolické církve a myslím, že u nás je dobře, jestli si někdo všimne toho, že církev tady slouží a chce a má co nabídnout společnosti.

Eva Hůlková: Ve Vladislavském sále, na nejstarobylejším místě Pražského hradu, kde rokovali čeští králové, ocenil prezident Klaus 28 našich současníků - osobností z různých sfér lidského konání: účastníky odboje, vojáky z bojišť druhé světové války, bojovníky proti totalitním režimům, členy zahraničních misí, lékaře, pedagogy, vědce, umělce, sportovce a také dva duchovní katolické církve. Co to znamená pro církev a pro společnost? Arcibiskup Jan Graubner říká: rád bych věřil, že je to signál.

Prezident Václav Klaus před udílením státních vyznamenání

Jan Graubner: Který chce ukázat, že představitelé této společnosti si všímají i přínosu církve. Nejen kultury, sportu, armády a vědy, ale že si všímají i služby církve. Tato společnost, jak je vidět, potřebuje objevit duchovní hodnoty. Protože v poslední době jsme příliš zaujati hospodářstvím, a trochu zapomínáme na to, bez čeho by nebyla naděje při pohledu do budoucnosti. Protože hmotné zabezpečení je jistě důležité, ale to není všechno.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner před převzetím státního vyznamenání 28. října 2008

Eva Hůlková: Řád TGM můžeme chápat i jako připomínku toho, že naše moderní společnost hledá kořeny a snaží se navázat na masarykovské hodnoty. Jan Graubner dodává:

Jan Graubner: Máte pravdu, že je potřebné navázat na to, co tady bylo. Nemůžeme začít stavět na zelené louce od začátku. Určitě je potřebné se podívat do první republiky, ale nejen to: já myslím, že je potřebné se dívat i do těch dalších staletí, protože i ta nás nějakým způsobem poznamenávají. Jsou tam vysoké hodnoty a velké osobnosti, na které bychom neměli zapomínat, a jsou tam i lekce, ze kterých je možné se skutečně poučit.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner přebírá státní vyznamenání 28. října 2008
autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu