Směr Dzanga Sangha

10. duben 2009

Po dvou přímých přenosech a několika zápisech z kamerunského Limbe se dnes ozývám z Bangui, hlavního města země, jíž až do konce sedmdesátých let vládl prezident, doživotní prezident a posléze samozvaný císař-kanibal Bokassa. Ovšem uznávám, že je trochu laciné začínat první zápis ze Středoafrické republiky zrovna Bokassou - slibuji, že už ho víckrát nezmíním, pokud to nebude opravdu nutné. Což snad nebude, protože jsme sem přiletěli především proto, abychom v pralesích Dzanga Sangha navštívili světově unikátní habituovanou skupinu goril nížinných.

Dzanga Sangha je přírodní rezervací, ležící v jihozápadním cípu Středoafrické republiky u hranic s Kamerunem a Kongem. Zahrnuje oblast více než 4.000 km2, jež poskytuje ideální podmínky pro život mnoha velkých savců. V její centrální části najdeme dvě teritoria, Dzanga a Ndoki, která společně vytvářejí území národního parku Dzanga Ndoki.

Do Dzanga Sangha nás už koncem minulého roku - poté, co se seznámila s Odhalením - pozvala Angelique Todd. To je pro nás velká čest: čím byla Diane Fossey pro výzkum a ochranu goril horských, tím je podle mého názoru Angelique Todd pro výzkum a ochranu goril nížinných - jen ji zatím nezná tolik lidí. V Dzanga Sangha působí od roku 1998 a má lví podíl na tom, že se podařilo habituovat skupinu vedenou samcem Makumbou a že je možné zkoumat život goril nížinných v jejich přirozeném prostředí opravdu zblízka.

Středoafrická republika - NP Dzanga Sangha a Bangui

Ironií osudu ovšem je, že když jsme se nyní do Středoafrické republiky konečně dostali, Angelique musela naléhavě odletět. Všechny nás to mrzí, ale na našem plánu se nic nemění a co nevidět vyrazíme ve směru Dzanga Sangha. Habituovanou skupinu goril nížinných, jedinou na světě, měl možnost sledovat zatím jen málokdo - a snad se nám podaří zprostředkovat její návštěvu prostřednictvím internetu i vám.

Základní informace o Středoafrické republice
Rozloha: 622 984 km2
Obyvatelstvo: 4,5 milionu obyvatel (Bandové 30 %, Gbajové 24 %, Gbandiové 10,5 %, Azandové 9,8 %, Sarové 6,8 %, Mbakové 4,1 %, Mbumové 4%, Sarové 2,2 %, ostatní 7,6 %)
Náboženství: protestanté 40 %, římští katolíci 28 %, animisté 24 %, muslimové 8 %
Úřední řeči: francouzština a sango
Hlavní město: Bangui, 622 000 obyvatel (2008)
Více informací:
www.rozhlas.cz/leonardo/anonce/_zprava/549109
www.rozhlas.cz/lekari/car/_zprava/452980
www.rozhlas.cz/lekari/car/_zprava/460256
www.rozhlas.cz/lekari/car/_zprava/469280
www.rozhlas.cz/lekari/car/_zprava/459750
www.rozhlas.cz/lekari/car/_zprava/459151
www.lekari-bez-hranic.cz/cz/aktuality/index.php?type=23&country=39&topic=
en.wikipedia.org/wiki/Central_African_Republic

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio
Projekt Odhalení