Simpsonovi a Futurama: Blízká setkání komiksového druhu

24. září 2012

Splněný fanouškovský sen. Výstižněji se snad ani nedá charakterizovat prolnutí nejslavnější animované rodinky s posádkou intergalaktické firmy Planet Express. Obzvláště když ve společném komiksu účinkují snad všichni z obou ztřeštěných světů. Propletenou lapálii vydává nakladatelství Jota.

Simpsonovi patří k popkulturním fenoménům. V Guinnessově knize rekordů jsou zapsáni jako nejdéle trvající animovaný seriál běžící v hlavním vysílacím čase. Čtyřprstým obyvatelům fiktivního amerického městečka však ani 25letá historie nestačí k nástupu do animovaného důchodu. Z nesmrtelnosti seriálu si utahuje dokonce i jeho duchovní otec Matt Groening. Když společně s Davidem X. Cohenem vytvářeli Futuramu, zakomponovali do ní i křiklavě barevný Springfield. Přestože se děj humorné sci-fi odehrává o 1000 let později, v realitě budoucnosti chrlí Simpsonovi stále nové epizody.

Vesmír Futuramy a Simpsonových se teď spojil. Se smolařem Fryem, robotem Benderem a jednookou mutantkou Leelou se setkáváme v okamžiku, kdy plní další misi pro doručovatelskou společnost. Musejí z žijící planety Šprtaneus XII převézt obří sbírku komiksů, aby mohla být zatavena do tekutého diamantu a udržela si tak hodnotu. Než ji ale stihnou poslíčci naložit, zaútočí na ně extrémně inteligentní létající mozky. Protivníci, kteří se ukázali v dílu Futuramy Tahle země není pro blbý, dají laloky dohromady a uvězní mysl členů Planet Express v nejbližším komiksu. Což je komiks Simpsonových.

Ukázka z komiksu Simpsonovi Futurama - Propletená lapálie

Tím začíná téct zběsilý proud nápadů a dějových twistů. Objeví se mimozemšťané s laktózovou intolerancí, vesmírní piráti, nelichotivé spodní prádlo, klasičtí superhrdinové nebo nevydařené vědecké experimenty. Především se ale naplno obnaží rozměry, do jakých oba seriály nabobtnaly. Crossovery, které obsahuje souborné album Propletená lapálie, vyšly původně v průběhu let 2002 a 2005. A již tehdy mohl scenárista Ian Boothby čerpat z enormně rozmanitého spektra postav.

Krom obligátních vedlejších osob a typických replik, které by měly připadat povědomé každému, kdo viděl alespoň několik epizod Futuramy nebo Simpsonových, cílí Boothby též na ortodoxní fanoušky. Přítomna je spousta figurek, které našly uplatnění kupříkladu jen v jediné epizodě. Ukázkově může posloužit frajer Roy z Itchyho, Scratchyho a Poochieho, případně polorozpadlý medvídek Bobo, milovaná plyšová hračka pana Burnse. Propletenou lapálii je tedy možné považovat za intertextuální hru s desítkami hádanek.

Koncentrované odkazování na postavy nebo události připomene komiks Avengers: Do boje, kde se autoři rovněž nezdráhali servírovat hromady superhrdinů. Nebrali zvláštní ohled na potenciální nové čtenáře, jelikož na postupné představování nebyl čas. Odkrývání identity toho, kdo vystupuje na stránce, se u obyvatel Springfieldu a Nového New Yorku stává stejně důležitým a zábavným prvkem jako samotný příběh. U kreslíře Jamese Lloyda, který pestrobarevné hašteření ztvárnil v prověřeném vizuálním pojetí, nejsou výjimkou ani čtyři tucty postaviček vměstnaných do jednoho okénka.

Ukázka z komiksu Simpsonovi Futurama - Propletená lapálie

V Propletené lapálii se vedle všech společných příběhů žluté rodinky s posádkou Planet Express nachází doplňkové historky, galerie plakátů, skici, komiksové grafiky slavných tvůrců a další bonusy. Komiks je navíc uložen v bytelné krabici, která jen potvrzuje, že se jedná o reprezentativní publikaci a jeden z technicky nejvydařenějších komiksů letošního roku. Skutečně splněný fanouškovský sen.

Simpsonovi / Futurama: Propletená lapálie, scénář Ian Boothby, kresba James Lloyd, překlad Věra Petrášová, nakladatelství Jota, 2012, 208 s.

autor: Martin Čuřík
Spustit audio