S "batůžky" poletí do Afriky i bílí čápi

19. srpen 2000

V šestém roce své existence doznává projekt Africká odysea podstatnou změnu. Kromě dvou čápů černých dostala satelitní a pozemní vysílače i dvě mláďata čápů bílých.

Mláďata čápů bílých byla označena na hnízdě, které se nachází v areálu královédvorské zoologické zahrady. V těchto dnech je lze spatřit v některém z výběhů určených pro africké kopytníky, kde se spolu s dalšími čápy připravují na dalekou cestu do Afriky. Dá se očekávat, že na rozdíl od dosud sledovaných čápů černých poletí do zimovišť rychleji a dál. Jak ukazují výsledky kroužkování i satelitních sledování, kočují bílí čápi během zimních měsíců po Africe a mohou se zatoulat až daleko na jih kontinentu.

Mláďata čápů černých dostala "batůžky" na hnízdě v Brdech. Z této oblasti pocházela většina dosud sledovaných čápů černých.

Jak ukázala analýza provedená Státním veterinárním ústavem v Brně, jsou shodou okolností všichni označení čápi samičky. Bílé čápice byly pojmenovány Žofie a Marta, černé Johana a Agáta.

Po odletu čápů bude pravidelné zpravodajství o průběhu jejich cest opět přinášet Český rozhlas 2 - Praha. Let čápů bude možné sledovat také na našich internetových stránkách.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio