Rozbořený svět potřebuje duchovní hodnoty

12. říjen 2008

V následujícím příspěvku Vám nabízíme rozhovor s kardinálem Miloslavem Vlkem, který je ve Vatikánu na XII. generálním shromáždění Synody biskupů.

Eva Hůlková: "Nyní zdravím do Vatikánu kardinála Miloslava Vlka, dobrý večer, Eminence..."

Miloslav Vlk: "Dobrý večer přeji..."

Eva Hůlková: "Vy se účastníte biskupské synody, kam přijeli biskupové prakticky z celého světa, kromě Číny. Řekněte mi - jaké je dominantní téma této synody?"

Miloslav Vlk: "Bylo vybráno Boží slovo. Nebo evangelium. Nebo Písmo svaté - jak chcete... O tom je celá debata. Během tří let bylo připraveno několik dokumentů jako podkladů, ten poslední dokument je tzv. Instrumentum laboris, čili základní text pro diskusi. Synodní hala je nad aulou Pavla VI., víte, tam, kde jsou veřejné audience. Je zde více než 400 účastníků, nejen biskupů a kardinálů, ale i kněží, laiků atd."

Eva Hůlková: "Čili dá se říci, že kromě volby papeže je toto nejvýznamnější shromáždění římskokatolických biskupů?"

Miloslav Vlk: "To se dá říci. Toto zasedání už je dvanácté. Od Vatikánského koncilu, kdy vznikla tato synodální cesta - to znamená, že papež se o důležitých tématech radí s reprezentací biskupů z celého světa."

Eva Hůlková: "Když se na tomto místě sejde tolik lidí z celého světa, tak různých lidí, byť jsou to členové jedné církve, dojde tam i na mimocírkevní témata? Bavíte se s těmi lidmi třeba o tom, co teď hýbe světem? Mám na mysli například obrovskou finanční krizi, která se valí celou zeměkoulí..."

Miloslav Vlk: "Toto shromáždění se soustřeďuje na diskusi o tom daném tématu. Diskuse se nemůže a nemá odchylovat od daného tématu, protože to by se to velice rozběhlo..."

Eva Hůlková: "Já jsem měla na mysli spíše kuloární setkání a atmosféru, která tam je..."

Miloslav Vlk: "Jistě, jistě, určitě. Protože tady jsou také američtí biskupové a biskupové z celého světa, takže i tato témata přicházejí na pořad."

Eva Hůlková: "Vnímají církevní představitelé tu situaci, která je, jako opravdu znepokojivou? Nakonec ono to docela ladí i se slovy papeže Benedikta XVI., který už v úvodu této synody varoval před konzumní kulturou současného světa."

Miloslav Vlk: Ano, tato situace nám jakoby nahrává: církev a žádný představitel církve ovšem nemůže pozdvihovat ukazováček a říkat 'vidíte, vidíte, my to říkáme!' . Ale ta situace je impulsem, aby se zesílilo zdůraznění duchovních hodnot a zření k celku a k prospěchu těch druhých. Nejen k tomu, aby se v bankách získalo co nejvíce financí... Takže toto vnímáme a je to jakoby zesílení toho, co církev dnes a zvlášť papež říká, když mluví o sekularizované společnosti, o honbě za materiálním dobrem. To nám obrovsky nahrává a říkáme: ,Ano, jsou tady doklady ve společnosti, že to, co říkáme, je pravda'."

Eva Hůlková: "Já pro tuto chvíli děkuji kardinálu Miloslavu Vlkovi do Vatikánu, děkuji Eminence za váš čas a doufám, že to není naposledy v průběhu trvání synody, kdy se takto slyšíme, díky..."

Miloslav Vlk: "Ano, i já se budu těšit, nashledanou."

autor: ehů
Spustit audio