Rok poté aneb jaro v pavilonu

11. duben 2008

Dnes (11. dubna) je tomu přesně rok, co se Kambě nepodařilo porodit mládě. Ať už nás sledujete pravidelně nebo jenom občas, máte jistě v paměti ony dlouhé hodiny, po které bylo již udušené mládě zaklíněné v porodních cestách a vyčerpaná Kamba se pomalu odevzdávala osudu. Nechci se už příliš vracet k oné události. Takový je život - někdy přináší i velmi smutné chvíle.

Když jsme připravovali včerejší televizní magazín Odhalení, říkali jsme si, že sice musíme první výročí připomenout, ale že rozhodně nechceme znovu ukazovat ony smutné záběry z průběhu nezdařeného porodu. A tak jsme televizní magazín natočili jako povídání s ošetřovatelem Markem o tom, co všechno Kamba za uplynulý rok prožila.

Jak se postupně zase sblížila s Mojou. Jak si dlouho nedovolila sáhnout na malého Tatu, když se narodil. Jak se ho vlastně poprvé dotkla až při krizi, když se o něj Kijivu přestala starat. A jak je dnes Kamba ideální babička na hlídání obou dětí (tedy pardon, mláďat), starší Moji i mladšího Tatu. Ošetřovatel Marek dokonce připustil, že Kamba může mít i mateřské mléko, když obě mláďata tak tvrdošíjně sají z Kambiných prsou. To by ostatně vysvětlovalo i ten fakt, že Kamba s největší pravděpodobností už nepřichází do reprodukčního cyklu, neboť Richard ji za celý rok pářil jen jednou. Až do včerejška se to všechno zdálo být logické, jasné a jednoduché.

Starostlivá gorilí babička nebo ještě chovná samice?

A pak přišla dnešní noc, tedy noc z 10. na 11. dubna. Loni probíhal nezdařený porod, letos namísto toho opakované páření ze strany Richarda. Vzhledem k tomu, že to bylo po mnohaměsíční přestávce a navíc několikrát za sebou (nejméně jednou večer a dvakrát nad ránem), je možné, že to není jenom náhoda, i když by bylo příliš odvážné teď spekulovat. Vyslovme jen jediný závěr. Možná jsme příliš zjednodušeně přijali myšlenku, že Kamba díky svému stáří již pověsila snahy o svou reprodukci "na hřebík". Ale stejně tak je možné, že dnešní páření byla již jen náhoda, která nemůže mít žádné biologické následky.

Na pavilon přišlo jaro

Každopádně bude zajímavé sledovat dál dění v pavilonu a hlavně ke konci dubna provést těhotenské testy. Je pro to hned několik důvodů. Tento týden byl totiž Richard opravdu při chuti. Poprvé v průběhu jednoho týdne pářil postupně všechny tři samice. A to včetně Kijivu, která by (díky kojenému mláděti) měla být ještě bez reprodukčního cyklu. Na Richarda prostě přišlo jaro! Ale tento Richardův apetit může znamenat ještě jednu zajímavou věc. U lidí bylo prokázáno, že existují-li ženské kolektivy (například pracovní), kde ženy spolu tráví hodně času v delším časovém horizontu, dochází postupně k synchronizaci jejich ovulačních cyklů. Že by to fungovalo i u goril, které jsou tak blízké člověku? Rozhodně na to naše tři samice tráví společného času dost. Znamenalo by to pak, že ještě všechny jsou reprodukčně činné. A Richardův apetit by pak byl jenom přirozeným následkem zákonitosti přírody.

Tak hodně štěstí, Kambo

Tak hezké jaro a žijte podle goril!

autor: Radek Šofr
Spustit audio
Projekt Odhalení