Richardovi je zase o trochu lépe

28. červenec 2009

Na základě vašich četných dotazů a obav o Richardovo zdraví jsme se opět v pražské zoo zajímali o to, jak se gorilímu samci daří. Na internetu totiž byly zveřejněny záběry, které vás velmi znepokojily - Richard je na nich viditelně pohublý.

Marek Ždánský mě ale ujistil: "Richardovi se dostává veškeré péče, kterou mu zoo může poskytnout. Dnes je mu zase o něco lépe než včera. Přijímá dietní stravu, dostal léky na zklidnění žaludku."

Nic nebylo ponecháno náhodě. Ošetřovatelé Richardovi odebrali vzorky stolice, čeká se, až přijdou výsledky laboratorního rozboru. Richard je pod pečlivým dozorem veterináře, ten nyní určuje, jakou nasadí léčbu, stravování a režim.

Každý z nás asi prošel nějakým střevním onemocněním, jistě mi dáte za pravdu, že člověk při něm může zažít opravdu kruté chvíle. Gorily na tom nejsou jinak. Richard už méně jedl, když na něj nemoc takzvaně lezla, a při nemoci nejenže nejedl, ale také zvracel a měl průjmy, to vše způsobilo, že zhubl a také se velmi odvodnil. Dnes je mu lépe, ale zdaleka nejí tolik, kolik je zvyklý. Je to tedy vlastně 6 dní, kdy nejí nebo jí velmi málo. Uvědomme si, že u goril - býložravců, nucených po většinu dne jíst, aby velkým objemem málo vydatné stravy pokryly obrovskou energetickou potřebu svých mohutných těl - má takový delší výpadek ve stravování výraznější následky, než je tomu u člověka. Ten přece jen může ztráty doplnit rychlým přísunem bílkovin a dalších potřebných živin, a je relativně rychle fit.

Richard je po přestálých útrapách přepadlý a pohublý, v tuto chvíli potřebuje hlavně klid, péči a čas na zotavení. Na základě laboratorních výsledků a aktuálního zdravotního stavu lékař určí, zda mu budou nasazena antibiotika - pokud bude Richard jevit známky zlepšení, neměl by být k tomuto krok důvod.

Richard v plné síle

Během dne zůstávají nadále otevřeny ložnice, Richard je teď rád využívá. Mnozí z vás byli znepokojeni tím, že návštěvníci mohou do pavilonu a obtěžují gorily fotografováním a hlukem. I když se nám z lidského pohledu zdá lepší zajistit v pavilonu omezení provozu, byla jsem ujištěna, že opak je pravdou. Zvířata jsou velmi konzervativní a potřebují neměnné podmínky. Jsou celoročně zvyklá na zvědavé oči návštěvníků, a pokud by v pavilonu nastal absolutní klid, gorily by to jen znervóznilo a v mimořádné situaci by to Richardovi rozhodně nepomohlo.

Držme tedy Richardovi palce, aby se co nejdříve zotavil a nabral síly. Jistě to nebude dlouho trvat a bude zase silným vůdcem gorilí rodiny.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení