Richard - gorilí samec

22. září 2010

Narodil se 9. listopadu 1991 v zoo ve Frankfurtu nad Mohanem. Odtud přešel ve věku šesti let do skupiny nedospělých samců v Paington Zoo ve Velké Británii. Tehdy vážil pouhých 47 kg. Do pražské zoologické zahrady byl převezen 4. listopadu roku 2003.

Dnes váží okolo 200 kg, je vůdčím, tzv. stříbrohřbetým samcem a když se vztyčí na zadní, měří skoro dva metry. Někdy je označován za nejkrásnějšího gorilího samce v rámci evropských zoo, díky vzorné péči je ve výborné kondici.

Ve skupině má tři partnerky. Kijivu, která je matkou jejich dvou společných mláďat Moji a Tatu, potom Shindu, nevlastní sestru Kijivu, která se v době, kdy Kijivu vzorně plní mateřské povinnosti, stala pro Richarda partnerkou nejzajímavější, a nakonec Kambu, jež se do jeho skupiny připojila v roce 2006. Ta porodila v dubnu 2007 mrtvé mládě, a dnes, zřejmě pro pokročilý věk, jsou už u ní naděje na graviditu velmi nízké.

Když přišel Richard z Anglie, byl velmi hodný a komunikativní, což je mezi ostatními gorilími samci, chovanými v zajetí, velkou vzácností. Nechal si dokonce od ošetřovatelů líbit doteky. Pak se začal starat o svůj harém a stal se poněkud nevrlým a nedůtklivým. Ta změna ovšem nebyla bezdůvodná, bylo přece nutné svou tlupu hájit před možným nebezpečím. Je již okřídlenou historkou fakt, že Richard nemá rád fotografy , kteří pořizují snímky s bleskem, a nesnáší také, když ho pozoruje skleněné oko velkého teleobjektivu, přilepené na sklo, snad že mu připomíná pohled protivníka. V těchto chvílích dokáže Richard ukázat, jakou vládne silou.

Dnes však vystupuje mnohem klidněji a zejména při péči o potomstvo se ukazuje, jakou má výbornou, milou povahu. Tenhle dvoumetrákový obr si umí s mláďaty i něžně hrát.

Ke všem novinkám je poněkud zdrženlivý - vždy mu trvá o něco déle, než přijme novou věc nebo změnu v každodenním chodu. Ovšem o to důkladněji si později vše prohlíží a studuje. Při nejrůznějších pokusech se ukázalo, jak je neuvěřitelně šikovný a vynalézavý. Problémy většinou neřeší hrubou silou, ale důvtipem. Jen si vzpomeňte, jak trpělivě lovil párátkem své oblíbené rozinky, zabudované do dřevěného špalíčku.

Má rád všechny možné druhy zeleniny a ovoce, kůru z větví a listí, rozinky, ale nejvíce ze všeho miluje chlazené vodní melouny. Mohl si na nich pochutnat do sytosti, v lednu 2006 získal dvanáct melounů jako hlavní cenu v trochu jiné reality show Odhalení. Právě všechny výše zmíněné vlastnosti dokázalo ocenit nejvíce příznivců projektu.

Spustit audio
Projekt Odhalení