Rezervace Dja a její bohatství

28. duben 2009

Rezervace Dja na jihovýchodě Kamerunu patří mezi největší, nejlépe chráněné a nejzachovalejší deštné lesy v Africe. Přesto i zde žijí skupiny goril nížinných, které jsou dennodenně vystavovány nebezpečí v podobě pytláků a těžařských společností. Nadějí pro tamní ochranu je výzkum v srdci pralesa.

Rezervace dostala jméno podle řeky Dja, která rezervaci v podstatě obtéká a vytváří přirozenou hranici celého chráněného území (s výjimkou jihozápadu). Přestože probíhá na okraji rezervace těžba (a ilegálně občas i v rezervaci), Dja má stále ještě 90 % neporušeného území. A tím je unikátní.

Povrch rezervace je bez větších terénních převýšení. Jde o poměrně plochý terén, kde se jen místy objeví malé zaoblené kopečky. V okolí říčního koryta se vytvořilo přirozené údolí.

Rovníkové klima s dvěma hlavními sezonami dešťů (v květnu a září) a s teplotami kolem 23 stupňů téměř po celý rok vytváří ideální prostředí pro tropickou flóru i faunu. Přestože bylo toto území ještě donedávna velmi málo sledováno, vědělo se, že zdejší lesy ukrývají velká přírodní bohatství. Nejčastěji jsou tu k vidění pralesní antilopy, ale hluboko v lesích žijí i pralesní sloni. Najdete zde velkou škálu primátů - kromě šimpanzů, drillů, pralesních kočkodanů a opic rodu mangabej, i gorily nížinné. Bez soustavného pozorování je poměrně složité odhadnout jejich počty, ale udává se, že na území 40 km2 žijí 3 až 4 skupiny goril. Každá z nich čítá 10 až 20 jedinců.

A právě za účelem jejich studia a ochrany vznikl na severu Dja v roce 2002 výzkumný kemp Mala Belgique. Pět hodin chůze přes bažiny a skrze zarostlé křoviny, podlézání a přecházení kmenů stromů - takovou cestu musí absolvovat každý, kdo se chce do kempu dostat a sledovat živočichy v jejich přirozených podmínkách.

Výzkumný kemp Mala Belgique

Výzkum v srdci pralesa pomáhá nejen ochraně zvířat, ale dává šanci na nový život i domorodým pygmejům, kteří jsou díky svým schopnostem často najímáni jako průvodci či stopaři. K jejich tradičnímu způsobu života neodmyslitelně patřil lov, který je ale dnes omezen jen na vybrané lokality v pralese a konkrétní zvířecí druhy. Propojení pygmejů s výzkumem a s ochranáři skýtá mnohé výhody - vědcům pomůže tato spolupráce lépe se orientovat v pralese, pygmejům k rozšíření vzdělání. V neposlední řadě se z pygmejů rekrutují noví strážci rezervace, kteří hájí své území před "nájezdy těžařů a pytláků".

My jsme se do rezervace Dja vypravili už před několika lety a ostatně i současná expedice Odhalení do Afriky navštívila pygmejské vesnice na jihu rezervace Dja. Pokud se chcete s námi vydat po stopách goril nížinných v Dja a dozvědět se něco málo o způsobu jejich života, poslechněte si následující reportáž.

autor: Jana Jirátová
Spustit audio
Projekt Odhalení