Rádio Retro Zlaté šedesátky odhalí zapomenuté hudební poklady z archivu Českého rozhlasu

4. červen 2019

Nový digitální stream Českého rozhlasu nabídne 28 hodin pozoruhodně kvalitních snímků s komentáři zpěváků nebo renomovaných zvukařů. A zároveň připomene letošní kulaté narozeniny Karla Gotta, Evy Pilarové nebo Nadi Urbánkové.

Poslechněte si Rádio Retro

Digitální stream s názvem Zlaté šedesátky nabídne od 5. června výběr méně uváděných hudebních nahrávek z let 1959–1969, které vznikly většinou v legendárním studiu A v Karlíně. Populární písničky a jazzové skladby s Karlem Krautgarnerem, Karlem Vlachem, nazpívané Matuškou, Simonovou, Chladilem a mnoha dalšími v nečekaně vysoké technické i umělecké kvalitě připomínají slavnou éru nahrávání, na kterou můžeme být dodnes pyšní.


Rádio Retro „Zlaté šedesátky – Hudební poklady z archivu Českého rozhlasu“ začne vysílat o půlnoci ze 4. na 5. června a jeho smyčka poběží až do 20. července. Poslouchejte ho na webu rozhlas.cz, na Play.cz, v mobilní aplikaci iRadio nebo v pozemním digitálním vysílání DAB+.

„Rozhlasová historie je taky exkluzivní zdroj muziky, která se dnes do vysílání nedostává. My ji chceme zpřístupnit posluchačům tak, jak byla nahrána před padesáti šedesáti lety. Přímo z originálních pásků,“ přibližuje záměr nového Rádia Retro ředitel programu ČRo Ondřej Nováček. „Není to výběr slavných šlágrů. Je to jakási zvuková inventura obrovského pokladu hudební produkce 60. let.“

Neuvěřitelné mistrovství zvukařů

Karel Gott s Karlem Krautgartnerem

Zaznějí nejen jazzové skladby v podání Tanečního orchestru Československého rozhlasu s Karlem Krautgartnerem nebo Josefem Vobrubou, ale po desítkách let se z archivních krabic do éteru dostane i taneční hudba s Orchestrem Slávy Kunsta, Kamila Lochmana, Ladislava Bezubky nebo třeba jazzové uskupení Studio 5, které dnes patří k vyhledávaným námětům digitálních reedic na CD.

„Snímky ze Studia A mají pozoruhodnou kvalitu, kterou jim vtiskly nejenom skvělé orchestry, ale i neuvěřitelné mistrovství zvukařů, jako je Milan Papírník, který dokázal v první polovině 60. let nahrávat velké bandy s využitím všeho všudy šesti mikrofonů. Nahrávalo se na magnetofon, který původně ani neumožňoval vícestopý záznam,“ žasne nad uměním tehdejších techniků dramaturg Tomáš Černý.

Exkluzivně z originálních pásků

„Velkou výlučností spousty těchto pásků je navíc existence tzv. základních snímků, kdy byl vedle celku se zpěvem zachován pro pozdější využití i hudební podklad a my se tak můžeme potkat s hudební kuchyní tehdejších kapelníků a hudebních režisérů,“ uzavírá Černý.

Série archivních nahrávek jazzu a populární muziky z let 1959–1969 je proložena výběrem vzpomínkových pořadů Vysílá studio A z roku 2000, kdy redaktoři Vladimír Truc a Ladislav Tůma velmi podrobně zmapovali vývoj nahrávání v Československém rozhlase a kde zaznívají i vzpomínky slavných muzikantů a zpěváků.

Krautgartner, Armstrong, Suchý

Program tohoto Rádia Retro obohacují jednotlivé perly: vyprávění Karla Krautgartnera, průřez programem divadla Semafor z roku 1961, záběry z mezinárodních jazzových festivalů konaných v Praze od roku 1964 nebo skvělý záznam koncertu Louise Armstronga v pražské Lucerně v roce 1965, na jehož uvádění v Rádiu Retro vzpomíná Jiří Suchý.

Logo
Spustit audio

Více z pořadu