Radim Hanousek

Radim Hanousek (*1971) se narodil v Ústí nad Orlicí. Vystudoval FE VUT, obor elektronické počítače (1989-2004) a magisterský program s profilací kompozičně-aranžérskou na Katedře jazzové interpretace na Hudební fakultě JAMU v Brně (2010-2015). Nyní se tamtéž v rámci doktorského studijního programu pod vedením Doc. MgA. Jaroslava Šťastného, Ph.D. soustředí na různé podoby improvizace, intermedialitu a projekty na pomezí jazzu a soudobé vážné hudby a to jako interpret (saxofonista), autor hudby i odborných textů.

V roce 2009 spoluzakládal norsko-české jazzové kvarteto NOCZ (dále Didrik Ingvaldsen, Dag Magnus Narvesen, Marian Friedl) a od roku 2013 vede vlastní autorský projekt spojující jazz, improvizovanou a soudobou hudbu Dust in the Groove.  

V roce 2018 získala Hanouskova skladba It Could Happen první místo ve Skladatelské soutěži Karla Krautgartnera pro jazzový orchestr, kterou každoročně vyhlašuje Concept Art Orchestra.

V roce 2021 sestavil pro Prague Music Performance 40členný ansámbl Radost, který koncertně předvedl skladby Anthonyho Braxtona za přítomnosti autora.
Jako improvizátor trvale spolupracuje s mnoha hudebníky ze Švýcarska, Norska, Německa, Portugalska, Rakouska a Itálie.

Je autorem hudby pro řadu ansámblů (Mikroopery, Lichtzwang, Contriology, Corazon Quartet), hudby k divadelním představením (Feste, D’epog, Orbita) a audioknihám (Albatros).

Radim Hanousek také organizuje workshopy pro děti a klienty s mentálním postižením na téma improvizace a grafické partitury, řadu let spolupracuje s Filharmonií Brno a divadlem Husa na provázku.

Od roku 2017 je dramaturgem jazzového programu mezinárodního festivalu Ponavafest Brno a zorganizoval již tři ročníky Festivalu ošklivé hudby.

www.radimhanousek.cz

Sledujte nás

Další osobnosti