PROJEKT ODHALENÍ POMÁHÁ GORILÁM V AFRICE

3. listopad 2008

Moja s celou svou rodinou pluje do Afriky. Je totiž hlavní hrdinkou knížek gorilích pohádek, které v listopadu začnou zdarma dostávat kamerunští školáci. Unikátní projekt vznikl ve spolupráci týmu projektu Odhalení a Limbe Wildlife Centre.

Odhalení má už od svého zahájení před třemi lety jako jeden z cílů také pomoc gorilám nížinným ve volné přírodě. Ty ohrožuje především "bushmeat trade", tedy nelegální obchod s masem divokých zvířat, a ničení deštných lesů.

"Prostředky na podporu ochrany goril ve střední Africe získáváme především z prodeje produkce, která vzniká v rámci našeho projektu," uvádí autor Odhalení Miroslav Bobek. Postupně vznikla nejen DVD Odhalení a Nové příběhy, ale také kniha o projektu, dva svazky gorilích pohádek anebo CD pohádek a písniček v interpretaci Lucie Bílé. Celkově se na sbírkovém kontu Odhalení podařilo shromáždit přes tři čtvrtě milionu korun, z nichž je podporováno především Limbe Wildlife Centre v Kamerunu.

"Právě v Limbe, kde žijí gorilí sirotci, začala vznikat myšlenka na knížku, která by africkým dětem ukázala, jak úžasní tvorové jsou gorily a jaké bohatství představuje deštný les," říká Miroslav Bobek. "Význam Limbe Wildlife Centre ostatně nespočívá jen v péči o gorily, které jako mláďata přišly vinou pytláků o rodiče, ale také v tom, že funguje coby osvětové a vzdělávací centrum."

Foto z Limbe Wildlife Centre

Pohádky vybrané z knížek Moja a páv a Moja, Tatu a tiplíci byly ve spolupráci s česko-francouzským primatologem a znalcem Afriky Vilémem Bischofem přizpůsobeny místním podmínkám a přeloženy do angličtiny a francouzštiny. Vytištěny jsou ve dvou svazcích a doplněny mnoha celostránkovými fotografiemi pražské gorilí rodinky i dalších zvířat.

"V našem centru se setkávám s tím, jak překvapené bývají děti i dospělí z toho, že se gorily podobají lidem. Nevěřím, že ten, kdo nás navštívil, bude ještě někdy jíst gorilí maso," říká Felix Lankester, manažer Limbe Wildlife Centre.

Do kamerunského přístavu Douala by knihy měly dorazit v prvních dnech listopadu. Slavnostně pokřtěny budou 14. listopadu v Limbe a hned poté začne jejich distribuce po Kamerunu.

Realizační tým projektu kamerunské knížky
Spustit audio
Projekt Odhalení