PROJEKT ODHALENÍ NEUSTÁLE STŘEDEM POZORNOSTI!

6. srpen 2007

GORILÍ PŘÍVRŽENCI UPOZORNILI NA ZVRAT V PAVILONU.

Během minulého víkendu skupina příznivců projektu Odhalení díky nepřetržitému sledování goril kamerovým systémem Českého rozhlasu Leonardo upozornila zástupce Zoo Praha na zvláštní chování goril v pavilonu.
Gorilí samice Kijivu, matka dvouměsíčního mláděte Tatu, dostala střevní koliku a přestala plnit své mateřské povinnosti.

Ill Kijivu

Na jaře tohoto roku vznikl gorilí klub, který reprezentují lidí sledující internetové přenosy z pavilonu a zároveň přispívající do aktuálních diskusí na webu Odhalení. Počet nadšenců gorilí skupinky se zvyšuje každým dnem. Členkou "gorilího klanu" je rovněž paní Alena Bublová, která sledovala celou sobotu vývoj v pavilonu.
"Situace byla velmi napjatá, celý den jsem ani na chvíli neodešla od počítače. Od rána jsme byli v kontaktu s Markem Ždánským a webové kamery sledovaly výhradně nemocnou gorilí samici. Nakonec jsem zůstala u monitoru až do tří hodin do rána!"

Od sobotního rána Kijivu nebyla ve své kůži. Péči o Tatu si vzala na starost Shinda, která ale nemohla mládě nakrmit. Hrozilo tedy, že veterinář bude muset Kijivu uspat a mládě jí odebrat k umělému vyživování.

Situaci shrnul vrchní ošetřovatel goril, Marek Ždánský: "Jednali jsme celý víkend o odebrání Tatu, ale Kijivu pokaždé mládě nakonec nakojila. Tatu tedy bylo bez mléka celkem 29 hodin. Situace se stává kritickou pokud by bylo bez potravy více než 48 hodin. V neděli se nám podařilo Kijivu i s mládětem oddělit od skupiny a nastřelit jí antibiotika. Léčba naštěstí zabrala. Bohužel izolace samici s mládětem neprospívala, gorila nepřijímala potravu ani vodu a dokonce napadala ošetřovatele."

Dnes kolem 11 hodin veterináři nastřelili gorile další dávku antibiotik a posléze byla i s mládětem vpuštěna zpět ke zbytku tlupy. Situace se uklidnila, ale Kijivu neprojevuje o mládě zájem, a tak se o Tatu opět stará Shinda. Vzorky trusu nemocné gorily byly odeslány na rozbor do laboratoře, výsledky budou známy do 2-3 dnů.

Aktuální vývoj situace v pavilonu sledujte na www.rozhlas.cz/odhaleni

autor: Petra Hanzelková
Spustit audio
Projekt Odhalení