Projekt Katedrála v siločarách času

21. listopad 2012

V souvislosti s konferencí o katedrálách v Praze a Krakově (22. listopadu 2012 od 14.00 hodin v Mladotově domě na Pražském hradě) stojí za připomenutí projekt rozhlasových procházek svatovítskou katedrálou, na kterém spolupracovalo Arcibiskupství pražské, Centrum teologie a umění a Český rozhlas.

Pražský kostel, jak říkají staré kroniky, se stal křižovatkou dějin naší země. Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha spoluutváří obraz hlavního města i celých Čech. Nabízí svobodný prostor pro ztišení, odpočinek a inspiraci, setkání s naší minulostí a zároveň orientaci pro cesty budoucí. Katedrála sv. Víta je jedním z největších českých uměleckých děl, která na nepatrném prostoru soustřeďuje mnoho rovin v mnoha kontextech.

Katedrála není jen umělecky navršeným kamením či předmětem zajímavého právního sporu. Katedrála je živoucí organismus, duchovní instituce, jež byla a snad i stále je zdrojem intelektuálního a kulturního života. Rozhlasový cyklus Katedrála v siločarách času nabízí procházky jejím prostorem a dějinami. Setkáme se s mnoha zajímavými lidmi, kteří přemýšlejí o souvislostech, minulosti a především dnešku, setkáme se s těmi, kteří jsou s životem Svatovítské katedrály nejrůznějším způsobem spojeni.

Autory koncepce projektu jsou Teresie Bečková, Aleš Pištora a Norbert Schmidt. Všechny pořady z cyklu Katedrála v siločarách času si můžete poslechnout zde.

autor: Arcibiskupství pražské
Spustit audio