Problémový park v Demokratické republice Kongo má nového strážce

24. srpen 2008

Možná si vzpomínáte na obrovskou kauzu, která zviditelnila Národní park Virunga v Demokratické republice Kongo. Na fotografie, které oblétly svět, asi jen tak někdo nezapomene. Brutální vražda a následovné ukřižování několika goril rozpoutaly celosvětovou diskuzi o ochraně ohrožených zvířat, ale i o kompetentnosti jednotlivých aktérů v ochraně přírody. Celá událost byla o to víc šokující, že jedním z viníků tragédie byl totiž tehdejší správce parku Honore Mashagiro. Toho teď ve funkci vystřídá nový šéf.

Konžská vláda dlouho tajila jméno budoucího manažera parku. První srpnový týden však konečně veřejně padlo jméno nového správce. Vláda za nejvhodnějšího kandidáta, který by měl řídit chod parku, označila Emmanuela de Merode, syna z královské rodiny. Informovala o tom na svých organizace Wildlifedirect.

38tiletý princ, Belgičan Emmanuel de Merode, se na první pohled může zdát jako nezkušený kandidát z dobře postavené rodiny a neschopný vyvést park o rozloze 2 miliónů akrů z chaosu. Opak je však pravdou. Vystudovaný antropolog doposud působil jako ředitel Wildlifdirect v Nairobi a už ze své bývalé funkce významně přispěl k rozřešení tragické události v Národním parku Virunga. Naděje do něj vkládané jsou obrovské.

V Kongu ohrožují život habituovaných goril rebelové

Podle prohlášení konžského institutu na ochranu přírody ICCN (Congolese Institute for the Conservation of Nature) je jmenování Meroda do funkce hlavního správce parku krokem k posílení dodržování zákona. Zároveň by jeho vedení mělo vést k potlačení pytláctví a předcházet kácení pralesa kvůli zisku z prodeje dřevěného uhlí.

Jako správce bude Merode dohlížet na ozbrojenou skupinu 700 strážců, která doposud nebyla dostatečně finančně zajištěna. Většina strážců zde pracovala z osobního nadšení, přestože kolikrát jim šlo i o život.

Uvidíme, jak se Merode ve své funkci osvědčí a zda se mu podaří zlepšit nejen postavení strážců, ale zvláště počty goril v Národním parku Virunga.

autor: Jana Jirátová
Spustit audio
Projekt Odhalení