Příroda potřebuje místo

23. květen 2003

"Příroda potřebuje především místo," tvrdí pracovník Českého svazu ochránců přírody Petr Stýblo.

Budil: Občas se nám zdá, že s ochranou přírody je to u nás už v pořádku. Pak se ale dozvíte, že...

Stýblo: Dozvíte se, že za posledních padesát let ubylo v České republice 4 000 km čtverečních přírodního prostředí, že se zkrátila délka vodních toků o 4 600 km. Je to způsobeno tím, že tuto přírodu ubralo především zemědělství, ubraly ji meliorace, a faktem je, že tato tendence je dnes stále stejná. Přírody v krajině ubývá, rozšiřuje se beton, rozšiřuje se zemědělství. Český svaz ochránců přírody je organizace, která je tady 25 let, která má poslání starat se o přírodu, pečuje o stovky chráněných území a další stovky území, která jsou přírodně cenná. Tendence, že se příroda z naší země ztrácí, se nám nelíbí, zdá se nám hrozivá a chceme s tím něco dělat. Proto jsme vymysleli a rozjíždíme program Místo pro přírodu. Podstatou tohoto projektu je vykupovat území, která jsou přírodně cenná, případně území, která jsou nyní zdevastovaná, ale kam se příroda může lehce vrátit v případě, že jí pomůžeme.

Budil: Ve světě se tohoto postupu používá. Vzpomínám, že už jsem několikrát četl třeba o anglických ochranářích, kteří kupují rozsáhlé pozemky a tam zřizují například ptačí rezervace.

Stýblo: Je to tak, my jsme samozřejmě nevymysleli nic nového, také spolupracujeme jak s anglickými, tak s holandskými ochranáři. Například britský National Thrust, což je organizace, která má dnes tři miliony členů, je víc jak sto let stará, kupuje pobřeží Anglie. V dnešní době už má vykoupenu jednu čtvrtinu celého britského pobřeží a právě tím, že pobřeží vykoupí, zachrání ho před další devastací.

Budil:A není to tak trochu tendence k staromilství, koupit si dejme tomu proužek půdy, aby mi tam nemohla vzniknout dálnice?

Stýblo: Ne, to samozřejmě není naším cílem. My skutečně chceme ochránit taková území, která jsou nyní cenná, kde jsou přírodní hodnoty a kde hrozí, že by mohly být ztraceny. Mohu dát příklad. Stoletý les zcela v reguli lesního hospodářského plánu by měl být vykácen. My se chceme s vlastníkem dohodnout, protože ta možnost je, že vlastník les prodá nám a my zaručíme, že vykácen nebude. Že přírodní hodnota, biodiverzita, zůstane zachována a my nebudeme muset čekat dalších sto let, než se obnoví, pokud se vůbec obnoví.

Budil: A jak vypadá dejme tomu to anglické pobřeží, které vykoupili ochranáři?

Stýblo: National Thrust má samozřejmě za cíl co nejmenší změny, ale na druhou stranu se snaží takové přírodní hodnoty maximálně přizpůsobit pro lidi, pro návštěvníky. Nejsou to žádné rezervace, kam by se nesmělo, naopak jsou tam všude naučné stezky nebo obdoby našich naučných stezek, jsou tam průvodci, kteří vysvětlují, kde co roste, kde co létá, co je tam konkrétně zajímavé.

Budil: Po jakých oblastech v České republice se rozhlížíte?

Stýblo: Česká republika má tu výhodu, že přírody je tu pořád ještě hodně, na rozdíl od západní Evropy. My se snažíme najít takové pozemky, kde budeme mít jistotu, že o ně bude, poté co je vykoupíme, postaráno. Můžu dát konkrétní příklad: V tomto roce se bude vykupovat 110 let starý jedlobukový prales v Bílých Karpatech, který, kdybychom ho nevykoupili, tak bude v příštím roce vykácen. V tomto lese žijí vzácné druhy - například strakapoud bělohřbetý, holub doupňák, ale především je cenný diverzitou.

Pokud chcete více informací, můžete se podívat na internetové stránky www.mistoproprirodu.cz.

autoři: Ivo Budil , Petr Stýblo
Spustit audio