Příběhy goril z Limbe - malá skupina

3. duben 2009

V malé skupině žijí 4 gorily.

Arno (Arnaud) (samec)
Přibližné datum narození: 1999
Příchod do LWC: 13. září 2003

Arno byl držen jako mazlíček v rodině libanonského obchodníka, který těžil dřevo v South Province. Avšak jen když se rozhodl opustit Kamerun, nechal zvířata napospas svému osudu. Arno se (spolu s Anthal, která bohužel před nedávnem v LWC zemřela) volně potuloval po okolí a raboval farmy, aby získal potravu. Záchranný tým složený ze dvou zaměstnanců LWC a zástupců MINEF se vypravil do vesnice Nkomo village v South Province. Naštěstí se podařilo zvířata odchytit a převézt je do LWC. Kdyby se LWC obou goril neujala, byly by pravděpodobně zastřeleny. Konfiskace Arna a Anthal byla jedním z úspěchů vzdělávacích programů LWC ve vesnicích.

Gorily byly v dobré kondici a po uplynutí karanténní doby byly zapojeny do skupiny k Brighterovi a Twigs. Arno se velmi rychle ve skupině zabydlel. Stal se hravým parťákem hlavně pro Twigs, která se díky jeho přítomnosti stala mnohem sebevědomější gorilou.

Arno je oblíbenou gorilou jak u členů velké gorilí skupiny (kde byl do podzimu minulého roku), tak u všech ošetřovatelů. Jediný, kdo ho zas tak v oblibě neměl byl vůdčí samec velké skupiny - Chella. Pochopitelně, Arno se stával jeho konkurentem... I proto se rozhodli ošetřovatelé přesunout Arna do nové skupiny - do Taiping Four, která se do Limbe dostala na začátku roku 2008. Arno získal "svou rodinu" a dospívá ve vůdčího samce.

Taiping Four - Abbey (samice), Tinu (samice)
Taiping Four původně tvořili tři samice a jeden samec (Izan). Dodnes přežily už jen dvě samice - Abbey a Tinu.

Abbey

Gorily zvané "Taiping Four" procestovaly kus světa, než se před více než třemi měsíci dostaly do Limbe. Jako mnohé gorily s pohnutým osudem pocházejí z kamerunských pralesů. V roce 2001 jim pytláci vyvraždili rodiny a ony - tehdy ještě mláďata - byly odvezeny s falešnými doklady do malajské Taiping Zoo. Místní pracovníci je zde vydávali za uměle odchovaná mláďata, která se narodila v některé ze zoologických zahrad. Jejich pravý původ byl však brzy odhalen.

Rozhodnutím mezinárodní instituce na ochranu primátů se mláďata mohla vrátit do místa svého původu - do Afriky. Bohužel se nedostala do rodného Kamerunu, ale do zoo v Jihoafrické republice. A to byl právě kámen úrazu. V té době začaly spory o "majetková práva" na gorily mezi kamerunským LWC a Pretoria Zoo. Po mnoha testech DNA, které prokázaly jejich příbuznost s kamerunskými skupinami, soud nakonec rozhodl o návratu dnes již odrostlých mláďat do Kamerunu.

Od svého příchodu do Limbe Wildlife Center až dodnes musely být Taiping Four izolovány v klecích v karanténě, aby nijak neohrozily stávající skupinu. Vzhledem k tomu, že všechna vyšetření potvrdila jejich stabilizovaný zdravotní stav a vyloučila infekční choroby, nastal čas přesunout je do velkého venkovního výběhu, ke skupině stávajících 11 goril.

Tinu

Od příchodu Taiping Four do Limbe už došlo ke dvěma nevyjasněným úmrtím. Samice Oyin zemřela v červnu a samec Izan v prosinci roku 2008. Příčiny nejsou známé.

Samice známá jako Oyin vykazovala známky onemocnění po dobu 10 dní. Zaměstnanci Limbe Wildlife Center odebrali vzory krve nakažené samice a odeslali je do laboratoře v Německu. Výsledky experizy měly poodhalit stávající neznámé. Izan zemřel 26. prosince v LWC, po dlouhodobější chorobě, která se projevovala vytrvalými průjmy, ztrátou na váze a po podání léků zvláštní alergickou reakcí (otekl mu obličej). Byl to samec gorily nížinné, který se stal mezinárodním symbolem pro ilegální obchod a africké dědictví.

Od listopadu minulého roku tvoří tato skupina jádro nové rodiny, která obývá menší gorilí výběh v LWC. Vůdčím samcem je Arno a o zábavu se stará mládě Bolo, jehož náhradní matkou se stala klidná a spolehlivá samice Abbey.

Adjibolo (mládě v LWC)
Dnes téměř dvouletá gorilí holčička, která se postupně začíná osamostatňovat. Její příběh začíná ale už v prosinci 2007, kdy se ředitel Limbe Wildlife Center, Felix Lankester, dozvěděl o nálezu gorilího mláděte. To bylo odebráno úředníkem ministerstva zemědělství z rukou pytláků, v městečku Batouri ve východním Kamerunu. Pytláci mládě drželi v bídných podmínkách a pokoušeli se ho prodat na černém trhu. Vzhledem k tomu, že nebyly dostupné žádné informace o jeho rodině, nezbývalo než gorilku předat do péče veterinářů.

Adjibolo

Pracovníci veterinární základny CWAF (Cameroon Wildlife Aid Fund) proto okamžitě vyrazili do Batouri a převezli mládě do Yaoundé. Tam ho také pojmenovali. Adjibolo (nebo jen zkráceně Bolo) zdědila jméno po svém zachránci, úředníku z ministerstva, že se jedná o holčičku, bylo zjištěno až nedávno. Ke zdárnému růstu a vývoji mláděte však stále ještě chyběla matka.

Ve stanici CWAFu nebyly pro mládě vhodné samice, a tak se ošetřovatelé společně s Felixem Lankestrem dohodli, že umístí mládě k náhradní samici v Limbe. Ošetřovatelé museli pečlivě zvážit, která ze samic bude nejlepší kandidátkou na náhradní matku. Nejdřív měla být Bolo připuštěna ke gorilí samici Nyango.

Byl zahájen introdukční neboli seznamovací program. Bohužel, Nyango se o malou Bolo zajímala jen chvíli. Později jí nevěnovala dostatečnou pozornost, a proto se ošetřovatelé rozhodli tento pokus ukončit.

Druhá volba padla na velmi klidnou a milou samici Brighter. Ani tam nebyl pokus stoprocentně úspěšný, a tak došlo na Abby. Ale protože onemocněla, musela její roli zastat samice Twigs. S ní muselo mládě trávit veškerý čas pouze v kleci (do výběhu se nedostalo), neboť Twigs má paralyzovanou ruku a nemohla by mládě v případě jakýchkoliv půtek bránit. Koncem roku byla Adjibolo zapojeno do menší skupiny goril, k rodině Taiping Four.

Pokud vás příběhy goril zaujaly, více o LWC a jeho dalších aktivitách se dozvíte na stránkách:
http://limbewildlifecentre.wildlifedirect.org/

autor: Jana Jirátová
Spustit audio
Projekt Odhalení