Předmluva k prvnímu vydání Domácí kuchařky (Magdalena Dobromila Rettigová)

Domácí kuchařka nabízela i návod, jak řídit domácnost

Legendární Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové, kterou proslavily instrukce typu „vezmi asi půl žejdlíku chladné, čisté rybí polívky, vraz do ní čtyři celá vejce a dva žloutky“...

Její slavná kuchařská kniha se celým názvem jmenuje Domácí kuchařka, čili snadno pochopitelné a prozkoumané poučení, kterak se masité i postní pokrmy všeho druhu nejchutnějším způsobem vaří, pekou a zadělávají; kterak se rozmanité moučné a ovocné lahůdky, zavařeniny atd. připravují; kterak se tabule nejnovějším způsobem pokrývají; kromě mnohých jiných užitečných a v domácnosti nevyhnutelně potřebných věcí.

Zkrátka kromě receptů nabízela i návody na udržování domácnosti.

Kniha receptů Magdaleny Dobromily Rettigové byla neuvěřitelně populární. Dnes bychom ji označili za bestseller. Poprvé vyšla v roce 1826, předávala se z generace na generaci a vyšla v několika desítkách vydání. O autorčině jazykovém nadání se můžete přesvědčit, když si stáhnete Domácí kuchařku ve formátu PDF.

Předmluva k prvnímu vydání Domácí kuchařky z r. 1826
Čte Markéta Jahodová. Natočeno v roce 2010. Ke stažení ve formátu MP3.