Pražská Svatovítská katedrála oslaví 670 let

11. červen 2014

Hlavní oslavy 670. výročí „položení základního kamene“ Svatovítské katedrály a povýšení pražského biskupství na arcibiskupství se konají 15. června 2014 na svátek sv. Víta v 10.00 hodin v katedrále. Mši svatou bude celebrovat magdeburský biskup Gerhard Feige. Bude provedena „Missa cum populo“ Petra Ebena.

V roce 2014 si pražské arcibiskupství spolu s celou naší zemí připomíná 670. výročí od tzv. „položení základního kamene“ ke katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Záměr vybudovat nový chrám souvisel s povýšením pražského biskupství na arcibiskupství, k němuž došlo, stejně tak jako k zahájení stavby gotické katedrály, v roce 1344. Převratnou událost, která měla ohromný význam nejen pro život církve v naší zemi, ale i pro českou státnost, popsal ve své kronice František Pražský. V zápise z 21. listopadu z roku 1344 můžeme číst: „Konečně Bůh … dovršil milost milostí. Neboť jasný kníže pan Karel, moravský, v touze po vynětí Kostela pražského a rozšíření jeho důstojnosti, dosáhl od pana papeže, že se stal metropolitním a bezprostředně podléhal římské kurii.“

Slavnost sv. Víta, tedy 15. červen, byla stanovena jako hlavní den oslav. Do Prahy při této příležitosti zavítá biskup Gerhard Feige z Magdeburku, kde studoval první pražský biskup české krve sv. Vojtěch. Ten byl 19. února 982 magdeburským biskupem Adalbertem na Levém Hradci biřmován. Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP bude při příležitosti oslav prezentovat nový pastorační plán pražské arcidiecéze. Ten má být pomůckou pro práci kněží v duchovní správě, ale má rovněž pomoci v orientaci každému věřícímu pražské arcidiecéze.

Pražský arcibiskup rovněž slavnostně zahájí sbírku na stavbu nových varhan pro katedrálu, kterou odsouhlasilo všech sedm držitelů klíčů od Korunní komory tvořících dohromady Radu katedrály. Potřebné finance poskytnou významní sponzoři, ale také jednotliví lidé, kteří budou mít možnost symbolicky zakoupit jednu z nových píšťal. Nový majestátní nástroj se má stát definitivní tečkou za dostavbou katedrály.

Liturgický průvod prochází katedrálou sv. Víta, Václava a Vojtěcha

Při mši svaté bude při příležitosti Roku české hudby a 85 let od narození skladatele provedena Missa cum populo (1981–82) od Petra Ebena pro smíšený sbor, čtyři žestě, bicí, varhany a lidový zpěv. Účinkovat budou Pražský katedrální sbor a Pražské katedrální žestě. Populus pražských chrámových sborů řídí Miloslava Vítková. Dirigentem bude Pavel Šmolík, za varhany usedne Josef Kšica. Premiéra Missa cum populo se konala v roce 1983 ve Francii v Avignonu na festivalu L´Ensemble vocal d´Avignon. Vznikla na objednávku Radio France. Petr Eben při tvorbě usiloval o zapojení lidového zpěvu v rámci pokoncilní liturgie. Lid se tak účastní kompozice v celém jejím průběhu. Je podporován žesťovými, bicími nástroji a varhanami.

Pražské biskupství bylo povýšeno na arcibiskupství zvláštní bulou papeže Klimenta VI. z 30. dubna 1344. Dne 21. listopadu 1344 přijal v chrámu sv. Víta odznaky arcibiskupského důstojenství první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic. Po skončení obřadu byl za přítomnosti krále Jana Lucemburského a jeho synů Karla a Jana položen „základní kámen“ nové katedrály.

Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze ve spolupráci s Arcibiskupstvím pražským a dalšími institucemi připravila řadu dalších událostí, které mají významné výročí připomenout. Jednou z prvních bylo setkání zvoníků, které se každý rok z iniciativy kardinála Duky koná 30. dubna na svátek sv. Zikmunda.

V létě bude katedrála místem již čtvrtého ročníku varhanního festivalu a na začátku října se již podruhé uskuteční konference o hudbě v katedrále. Letošní téma bude gregoriánský chorál a nová hudba.

V listopadu se jako každý rok bude konat opět konference o pražské katedrále a souvislostech s ostatními evropskými katedrálami. Letos půjde o inspirativní spojení Prahy a německého Kolína nad Rýnem. Jako host již přislíbil účast kardinál Joachim Meisner.

Ještě předtím rozezní katedrálu 28. října koncert u příležitosti státního svátku. V září Česká pošta vydává známku „Prvního kamene“ a „Prvního arcibiskupa Arnošta z Pardubic“. Připravuje se rovněž publikace knihy „Průvodce katedrálou sv. Víta, Václava a Vojtěcha“ autorů J. Kuthana a J. Royta.

Více na www.katedralasvatehovita.cz.

autor: Arcibiskupství pražské
Spustit audio