Potřetí se vracíme do pavilonu

3. srpen 2009

Ještě jednou jsme poprosili pracovníky pražské zoologické zahrady, aby nás zpravili o Richardově zdravotním stavu.

Byli jsme ujištěni, že zdravotní problémy, které ho před nedávnem postihly, jsou naštěstí zcela zažehnány. Od pátku již chodí celá gorilí rodina ven do výběhu. Všichni její členové jsou v naprostém pořádku. Richard dostává běžné krmení a s chutí ho baští. Je aktivní jako dříve - dnes ráno stál u dveří přípravny a se zájmem pozoroval, co bude dobrého. Také projevoval zájem o samice, prováděl dobře známou kontrolu uší.

Samozřejmě, že v současných horkých dnech všichni více polehávají a odpočívají, zkuste trávit léto v takovém kožichu! (Tedy až na Tatua, horko nehorko, kožich nekožich, vymýšlí a hned také zkouší krkolomné eskamotérské kousky, až divák trne hrůzou, že tohle přece nemůže dopadnout dobře. Ale Tatu si dělá pro radost piruety na laně, jehož se drží jen zuby, jako by to byla nejjednodušší věc na světě - pokud vás pohled na takovou podívanou nerozruší, nahlédněte do galerie).

...a zajímá se o jídlo

Ale vraťme se k Richardovi. Příčina střevního onemocnění zjištěna nebyla, laboratorní testy nepotvrdily žádné vážné bakteriální onemocnění, takže na zdolání problémů nebylo potřeba antibiotik, stačila jen dieta a klid. Je jasné, že Richard pohubl, o důvodech, které za to mohou, jsme se zmiňovali v předchozím příspěvku. Podle slov zoologa RNDr. Pavla Brandla, kurátora oddělení savců v pražské zoo, trápí Richarda dlouhodobě zažívací problémy, například nadýmání - možná i proto ho střevní infekce postihla intenzivněji než ostatní členy skupiny a déle se po ní zotavuje. Z těchto důvodů potřebuje Richard oproti ostatním gorilám trochu upravený jídelníček, některá zelenina mu přece jen nedělá dobře. V tuto chvíli není potřeba, aby dostával něco na přilepšenou, v jeho případě je dvojnásob nutné držet se zaběhnutých a prověřených stravovacích zvyklostí. Jistě po čase zesílí. I když prý nemáme čekat zázraky, Richard má štíhlou, vytáhlou konstituci a nikdy z něho nebude gorilí samec těžké váhy.

... a také se zajímá o ostatní členy rodiny
autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení