Pošlete DMS a pomáhejte gorilám!

16. říjen 2009

Projekt Odhalení můžete nově podpořit pomocí dárcovské SMS. Ve spolupráci s Fórem dárců jsme rozšířili stávající možnosti získávání prostředků na podporu ochrany goril nížinných ve střední Africe. Např. tři DMS umožní dát třídě afrických dětí knížku o gorilách.

Dárcovská sms (DMS) je jednoduchý a rychlý způsob, který umožňuje jednou textovkou podpořit dobrou věc. Třeba právě ochranu goril ve volné přírodě! Chcete-li se i vy zapojit, stačí odeslat zprávu ve tvaru DMS ODHALENI na telefonní číslo 87 777. Cena jedné DMS je 30 Kč. Z každé zprávy bude na pomoc gorilám směřovat celých 27 Kč. Pokud byste chtěli prostřednictvím svého mobilu podporovat záměry Odhalení dlouhodoběji, můžete si aktivovat tzv. DMS Roční podporu a přispívat tak pravidelně každý měsíc po dobu jednoho roku. Po odeslání SMS ve tvaru DMS ROK ODHALENI na číslo 87 777, Vám bude částka 30 Kč odečtena automaticky každý měsíc.

Projekt Odhalení se ochraně goril nížinných věnuje už téměř 4 roky. Celou tu dobu jste s námi mohli sledovat úchvatné gorily z pražské zoo. Žili jste vzrušujícími příběhy jednotlivých protagonistů "tak trochu jiné reality show Odhalení". Podívali jste se s námi ale i do afrického Limbe, do záchranné stanice pro primáty, kam jsme opakovaně odeslali finanční podporu. Díky přímému přenosu jste mohli nahlédnout do života gorilích sirotků z Limbe, mohli jste se s námi vypravit ale i do hloubi deštných pralesů a dozvědět se o volně žijících gorilách ve Středoafrické republice nebo například o strážcích pralesa a jejich boji s pytláky v kamerunské rezervaci Dja.

01018892.jpeg

Vlastní zkušenosti z Afriky nás přiměly soustředit finance ze sbírkového konta zvláště na vzdělávání afrických dětí. Vydali jsme knížky gorilích pohádek ve francouzštině a angličtině a s úspěchem je distribuovali do kamerunských škol. Později vznikla i portugalská verze pohádek určená pro děti v provincii Cabinda v Angole. Osvětově v Africe působí i zvuková verze gorilích pohádek, kterou jsme v rozhlase natočili a zdarma poskytli kamerunským rádiím. Nově, díky vám, rovněž podporujeme i vzdělávací projekt na severu biosférické rezervace Dja.

01018889.jpeg

K tomu všemu jste nám doposud pomáhali zvláště tím, že jste kupovali předměty s logem projektu Odhalení (knížky, CD, DVD, puzzle, ale třeba i spodní prádlo), z jejichž prodeje šly finanční prostředky na sbírkové konto Odhalení. Nyní můžete podpořit naše snahy v Africe i tak, že se zapojíte do služby DMS. Veškeré získané finanční prostředky budou využity ve prospěch dětí i širší veřejnosti ve střední Africe - chceme vyrobit a distribuovat do Afriky nejrůznější vzdělávací a osvětové materiály, ale i vybavit strážce rezervace Dja, kteří s nasazením životů chrání gorily, slony a další zvířata před pytláky. Strážcům často chybí i to nejzákladnější - boty, stany nebo dalekohledy.

Nejbližším záměrem projektu Odhalení je vytisknout a dopravit úspěšné knížky gorilích pohádek ve francouzštině do Konga-Brazzaville. Po Kamerunu budou mít tak i místní děti šanci dozvědět se o příhodách malé Moji a její rodiny z pražské zoo a vytvořit si tak pozitivní vztah ke gorilám. Spolupracujeme s ochranářským projektem Thomase Breuera, který oblasti Národního parku Nouabalé-Ndoki založil vzdělávací Club Ebobo. Za účelem osvěty nás Thomas požádal o poskytnutí 1000 výtisků knížky gorilích pohádek. Jakmile na sbírkovém kontu Odhalení shromáždíme dostatečné prostředky, budeme se snažit vyhovět nejen jemu, ale i dalším organizacím, které by s naší knížkou rády pracovaly.

01018930.jpeg

Chcete nám v našich plánech pomoci? Pošlete dárcovskou sms ve tvaru DMS ODHALENI na telefonní číslo 87 777. Z každé třicetikorunové DMS půjde celých 27 Kč na gorily! Službu DMS provozuje Fórum dárců a technicky ji zajišťuje ATS Praha. Více informací o způsobu odeslání DMS najdete na www.darcovskasms.cz.

01002555.jpeg

Děkujeme!

autor: Jana Jirátová
Spustit audio
Projekt Odhalení