Populaci vzácných goril hrozí smrt

7. červen 2008

Začátkem května byla v oblasti Mt. Tshiaberimu, severní izolované části národního parku Virunga, nalezena mrtvola jedné z posledních 20 vzácných horských goril, které obývají zdejší deštný prales. V posledních třech měsících je to již druhé mrtvé zvíře. The Gorilla Organization, která vede v oblasti Mt. Tschiaberimu projekt na záchranu zbylých goril, se velmi obává, že tato úmrtí mohou být způsobena nějakou infekční chorobou.

Byla to samice Molo ze skupiny Kipura, která byla nalezena mrtvá 10. května 2008, třináct týdnů po Mughole, další dospělé samici ze stejné tlupy. The Gorilla Organization má vážné podezření, že obě smrti spolu souvisejí. Strážci parku nesli tělo pět hodin, aby je dostali na hranici rezervace, kde byl již veterinář schopen udělat pitvu zířete bez dalšího zdržení. Pitva zatím nebyla průkazná, na další analýzy se čeká - vzorky byly zaslány do laboratoře ve Spojených státech.

Obavy o osud zdejší gorilí populace jsou oprávněné. Skupina posledních 19 horských goril tu žije v křehké rovnováze. Pokud by se mezi nimi rozšířila infekční nemoc, přežily by opravdu jen zázrakem. V tuto chvíli je tedy nutné rychle rozpoznat příčiny úmrtí obou zvířat a zachránit zbytek populace před případnou nákazou. Už když byla objevena první mrtvá gorila, národní park byl okamžitě uzavřen pro návštěvníky a terénní pracovníci organizace byli preventivně očkováni. Zároveň se provádí hloubkový lékařský výzkum gorilí populace, strážců parku, místních obyvatel i domácích zvířat.

Mládě horské gorily

Mt. Tshiaberimu je izolovanou částí národního parku Virunga. Gorily tu žijí na vzdáleném ostrůvku pralesa, obklopeném poměrně rušnými lidskými sídly a extenzivně využívanou zemědělskou půdou. Gorily občas vyjdou z pralesa a shánějí potravu na místních polích, kde mohou přijít do kontaktu s nemocemi, na které by jinak v přírodě nenarazily. V oblastech jako je tato, kde se protínají potřeby a životní prostor divokých zvířat, lidí a hospodářských zvířat, znamená postižení jedné ze zúčastněných stran okamžité ohrožení zdraví a života ostatních.

Fotografie jsou převzaty z Encyklopedie Wikipedia

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení