Pohádkové knížky - a také CD

10. duben 2009

V našem hotelu v kamerunském Limbe nás navštívila paní Dorothy Matute, ředitelka školy Bonadikombo. A právě ona od nás jako úplně první dostala pro svou školu CD gorilích pohádek, které jako audioverzi naší knížky L´histoire des Gorilles ve francouzštině natočil Jan Jiráň. Smysl CD je podobný, jako smysl knížky: chceme jeho prostřednictvím vzbudit v afrických dětech zájem o gorily a ochranu přírody. Zdarma ho budeme distribuovat ve školách, ale může být k dispozici i místním rádiím.

Poslechněte si pohádku O bílé gorile z našeho francouzského CD.

Na knížku gorilích pohádek (pro Afriku ovšem označovaných jako "příběhy") máme skvělé ohlasy od zdejších učitelů i dětí. Přesto jsem byl zvědav, co vyplyne z dotazníků, které vyplňovali učitelé ze škol, kam naše knížky směřovaly. Zatím jich máme vyhodnocených 32 a výsledky není třeba přeceňovat - ale ani podceňovat. Co z nich vyplynulo?

Paní Dorothy Matute

91 % učitelů se domnívá, že knížka splnila svůj účel. 88 % učitelů na základě knihy rozvíjelo se žáky další aktivity. 100 % učitelů by spolu s žáky rádo navštívilo Limbe Wildlife Centre. 97 % učitelů by uvítalo další podobné materiály, přičemž z široké nabídky různých typů knih a publikací upřednostňovali naučnou knihu s ilustracemi, naučnou knihu s fotografiemi a dobrodružnou knihu s ilustracemi. Překvapivě velmi nízký by byl zájem např. o komiks. Nejoblíbenější byla mezi dětmi pohádka o tom, jak se Moja učitla létat. Následovaly ji pohádky O bílé gorile a Moja a mravenec.

Ovšem pozor, mnohé může být jinak až dostaneme vyplněné dotazníky z dalších oblastí Kamerunu.

CD Gorilích pohádek ve francouzštině
autor: Miroslav Bobek
Spustit audio
Projekt Odhalení