Podezřelí z masakru goril v národním parku postaveni před soud

3. duben 2008

K události došlo loni v červenci. Tehdy byla v NP Virunga vyvražděna celá rodina goril horských. Stříbrohřbetý samec a tři samice byli nalezeni v "Kristově pozici". Poté, co byla zvířata usmrcena, přivázali násilníci jejich těla ke kůlům. Nedá se mluvit o pytláctví, šlo o brutální popravu. Pravděpodobní viníci jsou konečně zadrženi a čekají ve vězení na soud. Zda budou skutečně potrestáni, je ale velmi nejisté.

Gorily horské žijí jen na několika málo území v Ugandě, Rwandě a Kongu. Celkové počty přesahují něco přes 700 goril. Prognózy naznačují brzké vymření tohoto druhu. Tedy pokud se ochrana výrazně nezlepší. Přestože jsou gorilí obři zpravidla lidmi milováni a obdivováni, mají i své nepřátele. Málokdo by ale věřil, že i v řadách ochranářů. Jak se nedávno ukázalo, jedním ze zodpovědných za červencový masakr byl s největší pravděpodobností zaměstnanec managementu národního parku.

Zavražděné gorily žily v oblasti národního parku, která se řadí mezi turisty nejnavštěvovanější. Patřily do 12-ti členné skupiny označované jménem Rugendo. Samec a tři samice (z nichž jedna byla březí) byli podle veterinářů zabiti samopalem a mačetou, surově a zblízka. Jejich habituace (návyk na přítomnost člověka) se jim stala osudnou. Dalších šest goril z rodiny Rugendo přežilo masakr ve zdraví, tři gorily byly po nějakou dobu nezvěstné. Dodnes nejsou žádné informace o samici s mládětem.
Za úspěch ochranáři považují nález druhého pohřešovaného mláděte jedné ze zavražděných samic. Dehydratovaná 5-ti měsíční gorilka Ndezi byla po několika dnech objevena a odvezena do karantény. Podle časopisu National Geographic ji pravděpodobně zachránil její starší bratr, s nímž se často vzdalovala od matky. Díky tomu se tenkrát vyhnula i útoku ozbrojenců. Nyní je pod dozorem veterinárního projektu goril horských v Gomě (Mountain Gorilla Veterinary Project). O dalším osudu Ndezi zatím není rozhodnuto, do přírody se ale určitě ještě nějakou dobu nevrátí.

Zavražděné gorily v NP Virunga

Gorily horské ohrožují stejně jako jiná zvířata některé lidské činnosti (kácení pralesa, stavba silnic, zpřístupňování odlehlých míst a pytláctví), v Kongu jsou pro ně nebezpečím také místní rebelové. Tato středoafrická země je už delší dobu sužovaná konflikty mezi různými skupinami rebelů, kteří vyvolávají v zemi válečné konflikty. Jen za poslední rok mají na svědomí nejméně 10 goril.

Od července už bylo zatčeno mnoho lidí, avšak hledání důkazů a výslechy podezřelých znesnadňuje celkově napjatá válečná situace v zemi. Kromě toho samotní ochránci mají strach vypovídat, neboť v národním parku nejde o život jen gorilám, ale i samotným rangerům (strážcům parku). Každý rok zemře několik z nich.

Při posledním útoku ozbrojenců zahynul statný gorilí samec a tři samice

Před několika dny byly však zveřejněny průlomové informace. Za loňskou smrt zvířat v národním parku Virunga je údajně zodpovědný Honore Mashagiro, zaměstnanec konžského Institutu ochrany přírody (Congolese Nature Conservation Institute, ICCN). Policií byl zadržen před dvěma týdny ve svém domě v západním městě Goma a obviněn z brutální vraždy goril a z ilegálního spalování dřevěného uhlí. To je v oblasti Virunga klasifikováno jako kriminální čin, neboť ohrožuje život lidoopů.

Skupina ochranářů pod hlavičkou Wildlife Direct zveřejnila na svých webových stránkách odvážné prohlášení k celé události. Podle nich Mashagiro dopustil zabíjení goril proto, aby zastrašil rangery, kteří se snaží prales chránit a mohl tak z pralesa těžit.

Klíčové v této události bude ale až rozhodnutí soudu. A na to si budeme muset ještě nějaký ten čas počkat.

autor: Jana Jirátová
Spustit audio
Projekt Odhalení