Podchlaďme tělo, zahřejme srdce!

23. prosinec 2004

Hledáte-li alternativu, jak strávit poslední předvánoční den, vyléčit si hypermarketové nechutenství, kaprovou neurózu a televizní tik, zveme Vás na mimořádnou hudební událost, oázu klidu v rozbouřeném centru Prahy. Již tradičně se 23. prosince odpoledne na Kampě schází mnoho desítek hudebníků i posluchačů, aby oslavili Vánoce Českou mší vánoční Jakuba Jana Ryby.

Spíše než o koncert se jedná o jakýsi happening. Zazpívat a zahrát si může kdokoli znalý partu. Pěvecký základ tvoří současní a bývalí členové současných a bývalých sborů vedených Liborem Sládkem (Besharmonie, Cantamus, Bohemiachor aj.). Sólisti jsou vybaveni zvukotechnikou, obvykle se schází i menší instrumentální sekce. (Obzvláště kvikot a kašel zamrzlých žesťů bývá oblíbeným zdrojem zábavy.)

Schodiště na Kampu

Typickým průvodním jevem exteriérového zpívání jsou pokleslé teploty. Proto se asi před dvěma lety tradice zdvojnásobila, když se třiadvacátého června začaly na Kampě slavit Půlvánoce, tedy svátek v kalendáři Vánocům protilehlý. Tehdy se zpívá na slunci a v teple, dechové nástroje znějí. Po dlažebních kostkách zpravidla přijíždí několik běžkařů. A propos - ať je plus či minus dvacet, Libor Sládek diriguje ve fraku.

Kde nás najít?
Na schodech z Karlova mostu na Kampu, směrem od Starého Města nalevo, směrem od Malé Strany napravo. (Možno jít i po sluchu.) V případě sněhové kalamity se ukrýváme pod mostní oblouk.

Kdy hledat?
Zpívající se scházejí od 14.00 hod., začíná se v rozmezí 14.30-15.00 hod.

Jak se vybavit?
Opravdu bývá chladno, nuž vezměte s sebou kožíšek a do termosky cosi svařeného. Uvítáme prskavky, svíčky, cukroví, vánočky, stromečky, františky, purpuru aj.

Hej, mistře, vstaň bystře a přijď si pod most předznamenat Štědrý den!

autor: Zuzana Malá
Spustit audio

Více z pořadu