Po povodni

12. duben 2006

Možná je předčasné říkat, že gorilí pavilon přečkal povodně bez poničení (na našich horách ještě leží hodně sněhu a hrozí silné deště), ale zdá se, že letos vltavská kaskáda dubnový nápor vody zatím zvládla a Prahou protekla bez větších škod.

To na mnoha jiných místech naší země, zvláště na Jižní Moravě a v Jižních Čechách se škody teprve vyčíslují a jdou do desítek milionů.

Již týden jsou gorilí samice zpátky v pavilonu z povodňové věže. Čekali jsme, jak bouřlivé bude setkání s Richardem, ale nestalo se nic moc. Richard se spíš projevoval jako uražený ješita, jehož přítelkyně bez povolení odešly, a místo radosti ze setkání na ně několikrát vyjel.

První dny byl po spojení rodiny pavilon uzavřený návštěvníkům a vstup do věže naopak stále otevřený, aby si stoupat vzhůru po schodech naučily nejen samice, ale případně i Richard. Je nezbytné, aby všechny gorily co nejdříve ztratily ostych ze vstupu do věže a aby je tam bylo možné kdykoliv zavřít. Navíc bude do budoucna - až se počet goril v rodině zvýší - možnost místnosti ve věži využívat jako další ložnice.

Zajímavým zjištěním pro mne bylo, že nebezpečí velké vody vnímali lidé mnohem intenzivněji než gorily. Mezi ošetřovateli i zoology byla velká a pochopitelná nervozita, protože památka na tragické záplavy roku 2002 je ještě příliš živá a pokud by bylo nutné gorily uspávat, mohlo by to mít za následek celou řadu nepříjemností. Například hrozilo, že Kijivu by přišla o mateřské mléko a nemohla by dál kojit Moju.

Gorily pochopitelně následně vnímaly nervozitu lidí a na klidu jim nepřidalo ani to, že slyšely těžkou mechanizaci, stroje, které převážely materiál, přivážely čerpadla, roury, a že se v pavilonu pohybovalo více lidí. Zdá se ovšem, že nijak nereagovaly na přímé nebezpečí velké vody, i když odborníci tvrdí, že zvířata instinktivně vycítí nebezpečí povodní a unikají před nimi. Stačí vzpomenou na reakci velkých zvířat, například slonů, v rezervaci Yala na jihu Srí Lanky ve chvílích, kdy se blížila ničivá vlna tsunami. Ti zavčas odešli do vnitrozemí ostrova.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení