Píská Kijivu v uších?

23. únor 2006

Chování Kijivu nám nedá spát. Stále si drží oběma rukama uši - v sedě, v leže, ve spánku, při odpočinku. Již několikrát jsme zvažovali, proč to asi dělá. Dnes jsme se však rozhodli celý problém objasnit a pozvali jsme do zoo odborníka na sluch, lékaře MUDr. Ivana Jedličku.

Zjistit, zda lidský pacient dobře či vůbec slyší, není pro lékaře až takový problém. Ve své ordinaci může využít celou řadu přístrojů. Složitější zákroky, kdy se sleduje poškození sluchového ústrojí a případné problémy, jako je pískání v uších či šelesty, se pak u lidí mohou zjišťovat v celkové narkóze. To všechno ale není u goril možné - Kijivu je nejen nekontaktní, ale rozhodně jsme ji nechtěli zkoumat lidskými přístroji v narkóze. A o svých problémech nám ani nedokáže nic říct.

Pan doktor ovšem donesl zvláštní zařízení, připomínající megafon, které vysílá monotónní zvuk o různé intenzitě od nuly do sta decibelů. S ním se Marek Ždánský usadil na ochozu v pavilonu a začal směrem ke gorilám vysílat jemné tóny. Reakce goril včetně Kijivu byla okamžitá. Všechny se okamžitě obrátily směrem, kde zvuk vznikal, a soustředěně sledovaly, co se to děje. Shinda se snažila vylézt co nejvýše a Kijivu si - jak jinak - zakryla uši. Závěr byl jednoznačný - Kijivu jistě dobře slyší.

MVDr. Roman Vodička, veterinář pražské zoo, nám posléze potvrdil, že o sluch Kijivu nemá obavy a její chování má skutečně základy v psychické labilitě. Nevyrovnaná Kijivu se s mnoha neznámými jevy nedokáže dost dobře vyrovnat a řeší to po svém. Ze zakrývání uší se ovšem stal i určitý zlozvyk, a podle Marka dokonce jakýsi projev, který Kijivu může přinášet určité výhody. Lidé ji za to litují a sem tam dostane nějakou odměnu navíc. To by si možná zakrýval uši i leckdo z nás.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení