Penzion pro židovské seniory slaví 20. výročí své existence

3. listopad 2013

Pro židovské společenství byla vždy příznačná pozornost věnovaná vzdělání a současně i sociální péči. V těchto dnech si Židovská obec v Praze připomíná dvacetiletí penzionu, který již nedlouho po pádu komunistického režimu nabídl pomoc a zázemí jejím starším členům.

Systém podpůrných židovských organizací se vyvíjel v průběhu staletí a k jeho přerušení došlo u nás až za okupace, po níž následovala komunistická totalita. Porevoluční prioritou Židovské obce v Praze bylo proto obnovit někdejší sociální zařízení pro své členy a již v roce 1992 byla založena nadace Domov důchodců Charlese Jordana. Svým jménem odkazovala k zástupci americké židovské organizace, který byl roku 1967 v Praze zavražděn. Stopy dodnes ne zcela objasněného případu vedou k arabským teroristům, kteří v Praze působili s vědomím StB…

Ale zpět k nadaci. Jejím cílem bylo vytvořit místo, kde by mohli společně a s odpovídající péčí bydlet starší a osamělí členové židovských obcí, převážně ti, kteří zažili hrůzy nacistické persekuce.

Pro tento účel Židovská obec v Praze koupila zprivatizovaný činžovní dům v klidnější ulici nedaleko Veletržního paláce, který na své náklady zrekonstruovala. Vznikly tak garsonkové byty s vybavením vhodným pro starší obyvatele. V domě byla zřízena i prádelna, sesterna, kanceláře vedení a personálu a vrátnice. Tak vznikl Penzion Charlese Jordana.

O bydlení v něm projevilo zájem 21 členů obce a před dvaceti lety, na podzim roku 1993, se první z nich nastěhovali do svého nového domova. Každá samostatná bytová jednotka se skládá z pokoje s kuchyňskou částí, koupelny se sprchou a toaletou a předsíně s vestavěnými skříněmi. Byty jsou zcela samostatné a poskytují úplné soukromí. Pro posezení více osob je určena společenská místnost, v níž se konají i oslavy narozenin a svátků. Život klientů ulehčuje nabízená pomoc - každodenní úklid, nákupy a zdravotní dohled: do penzionu docházejí zdravotní sestry stejně jako psychoterapeutka. Dvakrát týdně je připraveno cvičení, pobyt zpříjemňují služby kadeřníka, pedikúra a manikúra. A ovšem: Klienty též navštěvují rabíni Efraim Karol Sidon a David Peter.

V současné době žije v Penzionu Charlese Jordana 28 obyvatel. Společně vítají šabat, slaví židovské svátky. Jednou týdně se společenská místnost mění v kavárnu, v níž se je možno setkat se zajímavými hosty. A abychom nezapomněli: V domě žije i několik zvířátek – dva psi, dva kocouři a jeden křeček.

Dojmy obyvatel výstižně vyjádřila jedna z jeho klientek: „Ten pocit být někde doma, ten umí ocenit jen ti, kteří se kdy museli domova vzdát, nebo ho ztratili. Nejsou to stěny a věci, i když určitý význam mají, ale především lidé, kteří jsou kolem nás, abychom se cítili doma, i když už nejsme obklopeni rodinou…“

autor: Petr Balajka
Spustit audio