Ohrožené mořské Eldorado

2. září 2002

Začátkem 90. let minulého století uhynulo v Severním moři 8 500 tuleňů. Zabil je virus, kterému se nemohli bránit. Jejich imunitní schopnost oslabily chronicky polychlorované bifenyly, bohatě obsažené v rybách, jejich hlavní potravě.

Vědci u šedesáti mořských plžů konstatovali, že samičkám rostou mužské pohlavní orgány, nemohou se rozmnožovat a hrozí jim vyhynutí. Podezřelé se staly chemické látky, kterými se natírají trupy lodí, aby se na nich neuchycovaly řasy.

Mořský korál

Marně zatím luští věda tajemství tzv. bílého moru. Zachvátil už sedmnáct různých druhů korálů a podle některých odborníků není zatím ohroženo pouhých pět druhů. Na korálových útesech a atolech se šíří bílé a černé pruhy a žluté skvrny. Za příčinu choroby se označuje stres vyvolávaný změnami klimatu a znečištěním vody. Oceány a moře jsou největším ekologickým systémem naší planety. A také nejrozšířenějším prostorem, v němž člověk hospodaří. Jsou jedním z největších tajemství Země. Člověku, který je užívá a zneužívá, aniž by jim rozuměl, jsou kategorickým imperativem: buď my a ty společně, nebo ani my, ani ty...

autor: Ivo Budil
Spustit audio