Ohlédnutí za Makabiádou v Olomouci

26. červenec 2015

Počátkem tohoto měsíce se v Olomouci konala Makabiáda 2015 – akce domácího židovského sportovního klubu Hakoach.

Jako Makabejské hry neboli Makabiáda se od prvního konání roku 1932 označují mezinárodní židovské sportovní soutěže na způsob olympiády, které mají i svou evropskou verzi. Letošní Evropské Makabiádě, která bude i za účasti našich sportovců zahájena zítra v Berlíně, předcházela od 3. do 5. července Makabiáda domácí, podruhé v poválečné historii v Olomouci. Akci připravil židovský sportovní klub Hakoach s celostátní působností, k němuž se připojily kluby Maccabi Karlovy Vary a Maccabi Brno ve spolupráci se židovskou obcí v Olomouci.

V domácích podmínkách se nejedná o soutěže vrcholových sportovců, ale o měření sil těch, kdo se sportu věnují rekreačně. Své setkání současně pojímají i jako akci společenskou a kulturní a nejinak tomu bylo i letos. Na 80 účastníků olomoucké Makabiády se tak v Olomouci seznámilo s místními židovskými dějinami, zhlédlo výstavu fotografií Jiřího Buxbauma „Chasidé v Londýně“ a navštívilo koncert židovských a romských písní v podání skupiny Natalika. Obohacujícím zážitkem bylo společné zahájení šabatu v prostorách olomoucké židovské obce. V Tršicích si židovští sportovci připomněli pohnutý, i literárně zpracovaný válečný osud rodiny Wolfových, v Prostějově se dozvěděli o historii zdejšího, kdysi početného židovského osídlení.

Hlavní však byly samozřejmě sportovní soutěže. Golfový turnaj se uskutečnil na velmi pěkném greenu v Dolanech–Vésce, v Olomouci soutěžili plavci a stolní tenisté a uskutečnil se zde též turnaj v bowlingu, odbíjené, šachách, squashi a tenisu. V blízkém Šternberku pak proběhla soutěž ve střelbě z pistole. V době panujících veder účastníci uvítali, že většina soutěží mohla proběhnout v klimatizované hale.

Jakkoliv se jednalo o domácí Makabiádu, kromě sportovců z Čech a Moravy soutěžili i hosté ze Slovenska a Izraele. Díky několika sponzorům, bez jejichž přispění by akci nebylo možno vůbec uspořádat, obdrželi vítězové i věcné ceny, které odpovídaly židovské tradici učit se a poznávat: knihy, ale i optické přístroje nebo příslušenství k notebookům.

Židovským sportovním hrám v Olomouci a jejich okolí dodala lesku účast významných hostí. Přijel se na ně podívat izraelský velvyslanec v České republice Gary Koren, který se nakonec aktivně zúčastnil turnaje ve stolním tenisu a tenisu. Přítomni byli též vrchní zemský rabín Efraim Karol Sidon, primátor Prostějova Miroslav Pišťák, olomoucký zastupitel Filip Žáček.

Pro všechny zúčastněné představovala letošní Makabiáda obohacující zážitek. Ta příští se bude konat za rok v Děčíně a nikdo nepochybuje, že bude stejně úspěšná.

autor: Rudolf Dub
Spustit audio