Odpovědi na vaše dotazy - počtvrté

1. únor 2008

V polovině února přibude do týmu Odhalení posila. A protože je teď nejužší tým projektu složen ze samých mužů, jsme rádi, že se mezi námi objeví žena, Blanka Krulová. Ta už v předstihu prošla řadu vašich aktuálních dotazů a pokusila se na ně najít odpovědi. Takže následující text je malá premiéra naší budoucí spolupracovnice.

1. Více než čtvrt roku nepřibyl žádný video příspěvek do Odhalení plus. Proč nejsou pravidelné magazíny delší?

Odpověď Radka Šofra, dramaturga projektu Odhalení:
"Do června 2007 byla stopáž televizních magazínů 5 minut. Od září téhož roku nám Česká televize vyhradila pouze minuty tři. Bohužel je to plně v kompetenci České televize. Chápu, že v rychlém, zpravodajském vysílání v Dobrém ránu je pětiminutový pořad poměrně dlouhý. Ale jistě by Česká televize mohla najít i atraktivnější časy, kde by se pětiminutovka uplatnila. Možná Česká televize necítí zájem diváků o tento program. Kdyby ho cítila výrazněji, třeba by se někdo na Kavčích horách zamyslel. Co se týká rubriky Odhalení plus, zatím jsme její naplňování pozastavili z kapacitních důvodů. Připravujeme i další nové projekty z jiných oblastí. Gorily se prostě musí o svoji "slávu" rozdělit třeba s historií nebo fyzikou. To zase musíme být spravedliví. Ale budeme se snažit vás neošidit. Zhruba od poloviny března pro vás budeme mít "gorilí seriál" o smutném hrdinovi Pongovi. A už teď jsem si jistý, že to bude větší "bomba" než sestřihy záběrů v 'plusku'."

Natáčení Odhalení

2. Chtěla jsem se zeptat, jestli odpovědi na zde uveřejněné otázky zasíláte přímo tazatelům, nebo jestli se dají někde přečíst?

Odpovědi naleznete pod odkazem Články - Více o gorilách (Viz. Odpovědi na dotazy poprvé, podruhé, potřetí, ...)

3. Kolik zeleniny a ovoce připadne na den na jednu gorilu?

Odpověď Marka Ždánského, hlavního ošetřovatele goril v zoo:
"Richard denně dostává 3 až 4 kilogramy čerstvé zeleniny, 1 kilogram ovoce a 300 gramů granulí. K tomu ještě dostatek okusu (tedy větví), v létě čerstvých a v zimě rozmrazených. Každá ze samic potom dostává 2 až 3 kilogramy zeleniny, půl kilogramu ovoce a také 300 gramů granulí. A samozřejmě také hojnost okusu. Díky této "dietě" jsou gorily v pražské zoo ve srovnání s některými jinými zahradami štíhlé, sexy a v kondici."

4. Hygiena goril. Jakým způsobem se myjí?

Podle dostupné literatury si jednotlivci z gorilí tlupy vzájemně probírají srst - tzn. vybírají z ní nečistoty a parazity. I zde je patrná jistá hierarchie - níže postavení členové tlupy čistí výše postavené. Péči o mládě se pak nevěnuje jenom matka, ale i ostatní samice. Požádala jsem však ještě o vyjádření Marka Ždánského, hlavního ošetřovatele goril v zoo:
"Pojem hygiena je u goril poněkud zavádějící, je to spíše lidský pojem. U goril má hygiena jiná pravidla. Gorily se uvědoměle nemyjí. Nečistotu částečně zachycuje jejich srst, ze které se při pohybu dostává zase pryč. Vzájemné probírání srsti může mít také vedlejší efekt v jejím čištění, ale primárně je činností sociální. V přírodě občas na gorily zaprší, ale ony samy vodu nevyhledávají. Rozhodně nejsou dokumentovány případy třeba koupání ve vodě. V nesčetných záběrech Odhalení máme zaznamenány časté případy různého drbání i záměrného olizování konkrétního místa na pokožce. Ale zaznamenali jsme i případ, kdy si jedna ze samic namočila ruku v pítku a pak si s ní zcela cíleně otírala temeno hlavy. Lízání postiženého místa gorily praktikují i v případě poranění. A zaznamenali jsme i případ, kdy si Richard lízal podpaží. To ovšem nebyla činnost v oblasti hygieny, ale jednoduše nedostatek soli. Když ošetřovatelé přidali sůl, Richard s lízáním podpaží přestal."

Hygiena s láskou

5. Zajímalo by mě, jak je to s dominancí jedné ruky u goril. Jsou mezi gorilami praváci a leváci?

Odpověď Radka Šofra, dramaturga projektu Odhalení:
"Odpověď na tuto otázku není vůbec jednoduchá. Zatím jsme dominanci jedné ruky spíše nezaznamenali. Ale mozek lidoopů není zase tak výrazně odlišný od mozku lidí. A právě rozdílné funkce hemisfér způsobují dominanci jedné ruky. Této problematice v budoucnu určitě budeme věnovat zmínku v našich televizních magazínech."

6. Několik dotazů se týká gorily Messy ze Zoo Dvůr Králové. Zajímá vás, jaké jsou výsledky jejího vyšetření a zda se uvažuje o jejím přesunu do Prahy.

Odpověď Radka Šofra, dramaturga projektu Odhalení:
"Tato záležitost je stále otevřená. V druhé polovině února jí budeme věnovat celý jeden televizní magazín, který natočíme v jejím současném místě pobytu, ve Dvoře Králové. V té době už by mělo být mnohé jasnější."

7. Jak se udržuje teplota v pavilonu opic (topení, klimatizace)? Jsou nějaké přesné teplotní limity, které nemohou být překročeny?

Odpověď Marka Ždánského, hlavního ošetřovatele goril v zoo:
"Bude se to zdát nepravděpodobné, ale teplota v pavilonu se udržuje konstantně (tedy v zimě, v létě, ve dne, v noci) v rozmezí mezi 19 a 21 stupni Celsia. Teplota je udržována a kontrolována počítačem. Pokud se zvýší, například působením slunečních paprsků na střechu pavilonu, počítač samočinně otevře okna. Když ani to nestačí, spustí se na gorily umělý déšť. Pokud by došlo k nějaké poruše, je okamžitě informována centrála zoologické zahrady. Nepřetržitá služba buď situaci vyřeší, nebo neprodleně informuje mě jako hlavního ošetřovatele."

8. Proč mají gorilí mláďata na zadečku bílou skvrnu?

Odpověď Marka Ždánského, hlavního ošetřovatele goril v zoo:
"Nemá to žádné jednoduché vysvětlení. Je to prostě vlastností druhu, jehož mláďata nesou tento symbol na zadečku. Ten jim pak v dospělosti zmizí."

9. Přichází Kamba pravidelně do říje? Páří se s ní Richard pravidelně?

Odpověď Marka Ždánského, hlavního ošetřovatele goril v zoo:
"Od nešťastného porodu v dubnu 2007 nepřišla Kamba do říje. Richard ji pářil jenom jednou. To, že Kamba nepřichází do říje, může mít různé příčiny, ale kloníme se k názoru, že je to způsobeno jejím stářím."

10. Co se stalo z pomerančovým labyrintem?

Odpověď najdete v článku Zkáza pomerančového labyrintu.

11. Jak reagují gorily na příchod nového ošetřovatele (např. na krmení z ruky)?

Odpověď Marka Ždánského, hlavního ošetřovatele goril v zoo:
"V minulých dnech byla do pavilonu přijata nová ošetřovatelka. V zoologické zahradě platí zvláštní zásada. Noví zaměstnanci jsou přijati na zkušební dobu a jednou z velice důležitých podmínek pro získání trvalé smlouvy je to, zda si získají důvěru chovaných zvířat. Takže zvířata sama tak trochu rozhodují, kdo u nich bude zaměstnán a kdo ne. Počáteční nedůvěra zvířat je samozřejmostí. Zvířata prostě musí být ostražitá. A nástupním úkolem nových ošetřovatelů je tuto bariéru překonat."

Spustit audio
Projekt Odhalení