Odpovědi na dotazy - potřetí

27. prosinec 2007

Nyní se vám opět pokusíme s pomocí odborníka odpovědět na nashromážděné dotazy. Pokud máte otázky týkající se života gorilí skupiny v pražské zoo, i nadále je, prosím, pište do rubriky VAŠE DOTAZY, kterou jsme založili právě k tomuto účelu.

Jedna z gorilích fanynek se ptá, jak je to s chrupem u gorilích mláďat.
Malé gorily mají stejně jako lidská mláďata první, "mléčné" zuby, které jim začnou vypadávat zhruba ve třech až čtyřech letech. Moja je tedy právě v tom věku, kdy o své zuby přirozenou cestou přichází, navíc podle ošetřovatele Marka Ždánského určitě několik zubů ztratila kvůli svým krkolomným hrátkám a vylomeninám. Zhruba ve čtyřech letech pak gorilám začne růst normální "dospělácký" chrup - mají 32 zubů jako člověk.

Moji se týkal i další dotaz: co znamená, když motá rukama dokola a takzvaně "mele mlýnek"?
Marek říká, že je to její osobitý způsob sebevyjádření, předvádí se tak, chce na sebe upoutat pozornost. K jiným typům Mojiny sebeprezentace patří různé další pohybové kreace, válení kotrmelců, bubnování do hrudi nebo na sklo.

Moja a Tatu

A teď k mladšímu bráškovi Tatu. Některé z vás zajímá, jestli už benjamínek reaguje při krmení na své jméno a jak dlouho trvá, než si malá gorila zapamatuje konkrétní oslovení.
Moja bez problémů reagovala na své jméno asi v devíti měsících, u Tatu to Marek předpokládá ještě o něco dřív, protože je čilejší a vnímavější k okolí, ale zatím na zavolání neslyší. Pro banán, jablko, mrkev si k ošetřovatelům gorilí kluk chodí sám jen někdy, to když má skutečně hlad.

Pro ty z vás, kteří už jsou natěšeni na knížku o sedmiměsíčním Tatu, máme dobrou zprávu. Buďte trpěliví, Marek už na ní pracuje a vyjít by měla k Tatuovým prvním narozeninám, tedy koncem května 2008!

Další diváci a čtenáři jsou velmi zvědaví, zda a kdy Shinda otěhotní.
V průběhu podzimu jsme vás informovali, že gorilí samici vyšetřili veterinář i gynekolog a nenašli žádný důvod Shindiny neplodnosti, výsledky rozboru krve prokázaly, že hladinu všech hormonů má samička naprosto normální. Ošetřovatel Marek tvrdí, že Shinda má stabilizovaný ovulační cyklus a pravidelnou menstruaci, proto je jen otázkou času a trpělivosti, kdy se Shindě a Richardovi úspěšně podaří počít potomka.

Shinda se blíží ke Kijivu s miminem

Fanynky Odhalení také bedlivě sledují Richardovo počínání. Některým z vás připadá, že Richard nikdy nejde nahoru na schody, ale ani nešplhá po lanech či kládách.
Tohle zdání ale Marek Ždánský vyvrací, říká, že nedávné povodňové cvičení jasně ukázalo, že Richard zvládá vše, umí šplhat a lézt, ale dopřává si to pouze tehdy, když opravdu "o něco jde", je to rozvážný gorilí chlapík (samci jsou obecně klidnější než samice) a nemá takovou potřebu blbnout a předvádět se, dovádění své tlupy sleduje s klidem, nicméně pozorně.

Ošetřovatel Marek však potvrzuje postřehy jiné divačky, a to, že Richard se teď mláďatům i samicím věnuje mnohem víc, s Mojou i Tatu si někdy dokonce trpělivě a láskyplně hraje. "Příchodem Tatu na svět se hodně změnilo, celá gorilí skupina se stmelila a zklidnila, je na nich vidět, že si užívají pohody a že je to spolu baví," tvrdí Marek.

Spustit audio